Ga naar hoofdinhoud

4.350 extra jongeren in opleiding in Transport & Logistiek, Metaal en Mobiliteit

Ruim 1.000 jongeren zijn aan het werk op een BBL-leerbaan dankzij het sectorplan Transport & Logistiek. Nog 250 bedrijven kunnen zich aanmelden voor de extra subsidie. In de sector Metaal zijn bijna 1.900 van de 2.600 BBL-leerbanen uit het sectorplan gerealiseerd.  In de mobiliteitsbranche is zelfs sprake van overinschrijving; meer dan 1.450 bedrijven deden een aanvraag. Dit maakte Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, bekend tijdens een bezoek in Venlo (Limburg) en in Cuijk (Brabant). Het bezoek stond in het teken van de uitvoering van de sectorplannen, waarin geïnvesteerd wordt in het opleiden van extra leerlingen tot vakkracht.

Mirjam Sterk leerling TBBTijdens het bezoek aan KLG Europe in Venlo, een internationaal bedrijf in de Transport & Logistiek, sprak Sterk met jongeren die opgeleid worden tot logistiek medewerker. Ze riep aanwezige ondernemers uit Limburg  het voorbeeld van KLG te volgen: “Juist Limburg heeft jongeren in de logistiek veel te bieden. Hier zijn veel bedrijven in de Transport & Logistiek gevestigd. Een vak leren in een bedrijf biedt jongeren de beste kans op werk. En voor bedrijven is het een investering in goedgeschoold personeel. Nu kunnen bedrijven nog kans maken op subsidie uit het sectorplan. Maar dan moeten ze er wel snel bij zijn!”

Een paar weken na de start hebben bedrijven uit de Mobiliteitsbranche voor 1.465 jongeren met een BBL-leerbaan de Leerlingpremie aangevraagd. Dit is meer dan de 1.450 BBL-leerbanen die afgesproken waren in het sectorplan. In de mobiliteitsbranche daalt de afgelopen jaren de instroom van jongeren. Bedrijven nemen minder leerlingen aan, omdat ze geen geld of tijd voor begeleiding hebben. Hierdoor dreigt in de toekomst, door de aankomende vergrijzing, een groot tekort aan chauffeurs. De branche heeft daarom een Leerlingpremie ingevoerd, waarmee het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om leerlingen op te leiden. De Leerlingpremie is een loonkostensubsidie van maximaal 1.350 euro per jaar.

Jongeren die dit studiejaar een vakopleiding willen volgen en op een BBL-leerbaan aan de slag willen, hebben tot 1 januari de tijd om een BBL-leerbaan te vinden en zich in te schrijven voor de opleiding . Sterk roept daarom bedrijven op om BBL-leerbanen te bieden voor jongeren. “Je ziet dat bedrijven nu gebruik gaan maken van de extra subsidie uit de sectorplannen. Wees er snel bij. Ook voor de jongeren die het liefst nog dit studiejaar op een BBL-leerbaan aan de slag willen! Heeft u een vacature? Meld deze aan op Stagemarkt.nl. U hebt tot 1 januari de tijd.”

De sectorplannen komen voort uit het sociaal akkoord dat het kabinet vorig voorjaar met werkgevers en vakbonden heeft afgesloten. Het kabinet heeft zeshonderd miljoen euro uitgetrokken om de plannen mede te financieren, hetzelfde bedrag komt uit de sectoren zelf. Het meeste geld gaat naar begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk, extra leerwerkplekken voor jongeren of het in dienst nemen van mensen met weinig kansen op werk. In het begrotingsakkoord 2014 is afgesproken dat een derde van het budget (200 miljoen euro) voor de sectorplannen wordt ingezet voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid.

 

 

 

De WerkWeek, een initiatief van de ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, duurt nog tot donderdag 25 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer