Direct naar artikelinhoud

Kamer waarschuwt: asieldebat verhoogt risico voor Kamerleden

Politici die zich bezighouden met asielbeleid doen er goed aan op hun hoede te zijn. Het is explosieve thematiek, waarschuwt de afdeling beveiliging van de Tweede Kamer vandaag in een mail aan alle fracties.

Inwoners van Oranje staan oog in oog met een taxi met asielzoekers.Beeld anp

De beveiligers signaleren 'sociale onrust' als gevolg van de hoge asielinstroom. 'Het is voorstelbaar dat tegenstanders, maar ook voorstanders op bijeenkomsten over het vluchtelingendossier Tweede Kamerleden kunnen confronteren met hun ongenoegen.' De mail lekte uit via het AD, Kamerleden bevestigen bij navraag dat ze de waarschuwing hebben ontvangen.

Of ook de beveiliging van staatssecretaris Dijkhoff van Asiel wordt opgevoerd, is niet bekend. Waarschijnlijk is het niet nodig, want al sinds 1991, toen het huis van PvdA-bewindsman Aad Kosto werd opgeblazen, krijgen asielministers beveiliging.

Risico-inschatting

De foto van Kosto met een kat in zijn armen voor de puinhopen leverde de staatssecretaris, verre voorganger van Klaas Dijkhoff, veel sympathie op. Dat was precies het tegenovergestelde van wat de daders (vermoedelijk was het terreurbeweging RaRa) beoogden toen ze in november 1991 met een bom zijn huis opbliezen. 'Mijn beleid en persoon hebben geen enkele schade aan de aanslag overgehouden', zei Kosto tien jaar later in een interview. Na de aanslag kreeg hij, tegen zijn zin, beveiliging.

Toen was dat niet vanzelfsprekend. Nu maakt de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) voor elke bewindspersoon een risico-inschatting. Doorgaans geldt voor de minister of staatssecretaris met asiel in de portefeuille het oordeel dat hij of zij inderdaad risico loopt, zegt een voormalig bewindspersoon desgevraagd. Hij kreeg een gepantserde auto, had een getrainde chauffeur en zijn huis was voorzien van camera's en kogelvrij glas. Dat was nodig: asielbeleid stuit nu eenmaal geregeld op negatieve reacties, leerde hij in de praktijk. Zijn huis werd met verf en troep ondergespoten.

Kosto en kat overleefden de bomaanslag op zijn huis in 1991.Beeld ANP

Persoonsbeveiliging

Ook Rita Verdonk, van 2003 tot 2006 minister van Vreemdelingenzaken, werd goed beveiligd. Vanaf het begin van haar ministerschap 'deden zich incidenten voor' die reden waren om haar te beveiligen. De dreiging nam dusdanig toe dat Verdonk een jaar later permanente persoonsbeveiliging kreeg. Die bescherming hield ze tot een jaar na haar ministerschap. In juni 2008 oordeelde toenmalig minister Hirsch Ballin van Justitie, tot haar onvrede, dat het niet meer nodig was.

Dinsdag ervoer ook Klaas Dijkhoff de heftige emoties die zijn functie kan oproepen. Zijn dienstauto werd door boze inwoners van het Drentse Oranje tegengehouden, een spiegel werd gesloopt. Het is klein bier naast de bom die Kosto voor zijn kiezen kreeg, maar de aversie tegen de staatssecretaris is onder sommige burgers groot. Op digitale uitlaatklep Twitter regent het verwensingen en bedreigingen aan zijn adres. Of en op welke wijze Dijkhoff wordt beveiligd, wil zijn ministerie niet zeggen. 'Daar doen we nooit mededelingen over.'

Voormalig minister Verdonk kreeg van 2003 tot 2008 beveiliging.Beeld anp