Direct naar artikelinhoud

De slachtoffers van vlucht MH17

298 levens werden door het neerhalen van vlucht MH17 abrupt beëindigd. Dit is een poging de slachtoffers van de vlucht een gezicht te geven. Ze waren op weg naar vakantie, op weg naar huis of begonnen op donderdagmiddag 17 juli 2014 aan een nieuw leven. De lange verzameling levensverhalen maakt de omvang van de ramp tastbaar.
 
Op deze pagina staan alle namen van alle passagiers en bemanningsleden. Vrijwel elke naam is voorzien van een korte biografische schets. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de informatie en foto's die ons zijn toegestuurd door nabestaanden, en van informatie die is gepubliceerd op websites van scholen, werkgevers, gemeenten, volkstuinverenigingen, sportverenigingen, belangenorganisaties, op sociale media, op weblogs en in binnen- en buitenlandse media. De informatie is waar mogelijk gecontroleerd en aangevuld door familie, vrienden, collega's en buren. In een enkel geval hebben we op verzoek van nabestaanden niets gepubliceerd.

De lijst is niet af. Correcties, aanvullingen of bezwaren kunt u blijven mailen naar internet@volkskrant.nl.

Een kaartje in de bloemenzee bij de gedenkplek bij vertrekhal 3 op Schiphol, die werd ingericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17 van Malaysia Airlines.Beeld anp

Hanny Huntjens
De 57-jarige Hanny Huntjens werkte als psychodramatherapeut bij Psy Q en I-Psy. Ze werkte daar met jongeren en volwassenen met psychische en psychiatrische problemen, meldt het Parool. Ze wilde op Java een onbetaalde workshop psychodrama gaan geven. 'Dan kan ik een beetje terugdoen voor het onrecht dat de Nederlanders de Indonesiërs hebben aangedaan', had ze tegen haar broer gezegd. Volgens een goede vriendin stond ze ook privé altijd voor anderen klaar. 'Ze zorgde goed voor anderen, maar ze vergat zichzelf daarbij nog wel eens. Hanny was altijd mét anderen, altijd vóór anderen.'

Foo Ming Lee  
Foo Ming Lee was vice-president marketing en sales van Japan Tobacco International. Hij woonde in Genève.

Rein Specken en Desiree Zantkuijl
Rein Specken (31) en Desiree Zantkuijl (31) waren op weg naar hun droomvakantie. Ze zouden een maand gaan rondtrekken op Bali en Lombok.

Rein hield van golfsurfen en fotograferen, was actief bij D66, en werkte als adviseur bij bouwbedrijf Era Contour. Hij had een hart voor de stad Den Haag en was groot supporter van ADO. Daarnaast was hij beeldend kunstenaar en maakte hij deel uit van kunstenaarscollectief 'LEEM', waarmee hij het LEEMmannetje maakte, een beeld dat op een dukdalf staat in het water op de kruising van de Pletterijkade en het Zieken, in het centrum van Den Haag.

De eerste versie van het beeld was daadwerkelijk van leem, en werd bij wijze van guerilla art zonder toestemming op de bijzondere plek geplaatst. Buurtbewoners, toeristen, langsvarenden raakten al snel verknocht aan het beeld en toen het - leem kan slecht tegen het Nederlandse klimaat - was geërodeerd gaf de gemeente Den Haag toestemming en zelfs subsidie om een duurzamere versie te maken. Van polyester. Sinds 2011 is het leemmannetje - oranje, met een uitgestrekte vinger, nu daar.

Desiree werkte al jaren bij kinderdagverblijf De Blauwe Koe in Utrecht. Wat startte als een bijbaan naast haar studie Psychologie werd haar passie. Kenmerkend voor Desiree was haar directe en warme liefde voor alles wat kwetsbaar was, of het nu ging om mensen of dieren, mailt de familie de Volkskrant. 'Dit gevoel kon zij in haar werk volledig kwijt. Haar liefdevolle en grappige verhalen over 'haar' kindjes zijn bij iedereen in haar privéleven bekend en werden door haar zo verteld dat de kinderen bekenden werden in plaats van verhalen. Enige tijd geleden besloot Desiree dat ze 'toch echt eens een serieuze opleiding moest gaan volgen' en is ze gestart met de hbo-opleiding Personeelsmanagement. De eindopdracht die zij na haar droomvakantie in Indonesië zou afmaken, zal ze nooit kunnen inleveren.'

Maandagavond was er bij het LEEMmannetje een ceremonie voor het stel. Onder het beeld was een ponton geplaatst, waarop vele bossen bloemen werden gelegd. Nabestaanden en vrienden voeren met twee platbodems rond het beeld, er werd geproost met bier en wijn, supporters van ADO Den Haag staken fakkels af en applaudisseerden.

Het LEEMmannetje is niet langer alleen een beeld, het is ook een gedenkplaats geworden.

Rein en Desiree op een foto die door de familie aan de Volkskrant is gestuurd.Beeld -

Hamfazlin Sham Mohamed Arifin, stewardess
Een van de omgekomen bemanningsleden is stewardess Hamfazlin Sham Mohamed Arifin. Volgens persbureau Bloomberg zou zij deze week 38 jaar oud zijn geworden. In november 2012 was zij bevallen van haar tweede kind.

Hasni Hardi Parlan
Hasni Hardi Parlan was een 32-jarige ingenieur die werkzaam was in de olie- en gasindustrie. Hij was gestationeerd in het Verenigd Koninkrijk, maar zijn familie woonde in Kuala Lumpur. Hij was op weg daarnaartoe toen zijn vliegtuig neerstortte in Oekraïne, schrijft de Malaysian Insider. Op de passagierslijst staat hij onder de Maleisische nationaliteit.

Wajang Sujana
De Balinees Wajang Sujana (24) was als de zoon van een zoutboer van eenvoudige komaf. Hij was eigenaar van een klein wellness centrum in het noorden van Bali, waarmee hij zijn familie onderhield. Bekenden omschrijven hem als rustig en vriendelijk, en heel erg ambitieus. Het verlangen om zijn familie te helpen was zijn grootste drijfveer. Sujana zat in het laatste jaar van een studie toerisme en economie.

Met vlucht MH17 was Sujana op terugreis na een maand door Europa gereisd te hebben. In België had hij de bruiloft bijgewoond van Benoît Chardome, die zich ook in het gecrashte vliegtuig bevond.

Twitter bericht wordt geladen...

Quing Zheng Ng
Quing Zheng Ng, een Maleisische ingenieur, was op de terugweg van een zakentrip naar Amsterdam toen het noodlot toesloeg. Hij laat onder anderen een jonge echtgenote, een vierjarig zoontje en zijn twee ouders achter, zo blijkt uit een brief van zijn neef die werd voorgelezen tijdens een wake voor de Maleisische slachtoffers. De Maleisische nieuwssite Malaysiakini schreef erover.

Meling anak Mula
Meling anak Mula was een Maleisische steigerbouwer die werkte in Kuala Lumpur, schrijft Bintulu Weekly. Zijn vrouw Simbut anak Kedit kreeg twee dagen na de ramp bezoek van een lokaal parlementslid dat kwam overleggen hoe de Maleisische overheid de familie kon steunen. De familie kreeg ook een persoonlijke financiële donatie van het parlementslid.

Hendrik Wagemans
Sittardenaar Hendrik Wagemans stond in zijn omgeving beter bekend als Harrie. Net als zijn broer, die hij achterlaat, was Harrie actief wielrenner, en lid van fietsclub EFOZ, Effe Fietsen op Zondag.

Twitter bericht wordt geladen...

Stefan van Nielen
De 30-jarige Stefan van Nielen uit Valkenswaard was met het ramptoestel op weg naar Maleisië, schrijft het Eindhovens Dagblad. De broer van Stefan, de 26-jarige Martijn, kwam wel aan op de plaats van bestemming, want hij reisde een kwartier later via Brussel en Parijs. Diens vlucht bleek uren te zijn uitgesteld omdat er 'iets' was gebeurd op de route.

Liew Yau Chee en Kiah Yeen Lee
Het hoofd van de jeugdafdeling van een lokale afdeling van de liberale Maleisische partij Parti Gerakan, Liew Yau Chee, en zijn vrouw Kiah Yeen Lee waren op weg terug naar Kuala Lumpur na een zakenreis in Duitsland. Tegen Free Malaysia Today zegt de secretaris-generaal hem te zullen missen. 'Liew was een actief sportman die graag badminton speelde. We badmintonden elke week.' Het echtpaar laat een zoon van 10 en een dochter van 8 jaar oud achter.

Supartini
De vrouw die reisde onder alleen de naam Supartini was onderweg naar Karangayar op Centraal-Java om het Suikerfeest te vieren, schrijft The Jakarta Post. Ze werkte de afgelopen 3,5 jaar als werkster in Den Haag. Supartini zou vergezeld worden door haar zussen, de ook in Nederland werkende Murtini en Paryanti, maar er waren niet genoeg tickets voor vlucht MH17. Het plan was om elkaar te ontmoeten op het vliegveld van Surakarta. Supartini, die weduwe was, laat een 12 jaar oude dochter achter.

Karamjit Singh Karnail Singh
Karamjit Singh Karnail Singh (54) werkte als veiligheidsadviseur voor Esso Exploration and Production in Port Harcourt in Nigeria. Hij was via Amsterdam op doorreis naar zijn gezin in Kuala Lumpur. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Zijn collega's zullen hem herdenken als een warme, vriendelijke man met veel vrienden: 'Hij was een geliefde collega en vriend, een broeder voor ons allen. Hij zal zeer gemist worden.'

Shaikh Mohd Noor bin Mahmood, steward
Voor familievriend Wafiey Haskia was steward Shaikh Mohd Noor bin Mahmood (44), ook wel bekend als 'Abang Mat Noor', als een broer, een mentor, is te lezen op de website van Lite FM. Wafiey werkte ooit voor Astro Radio. De steward wordt herdacht als een zeer beschermende man, die voor iedereen klaarstond in een oogwenk: 'zelfs als het hem ongemakkelijk zou doen voelen, zou hij nog helpen.'

Hieke Raap
Hielkje (Hieke) Raap uit Groningen werkte bij het Alfa-college, een christelijk regionaal opleidingencentrum (ROC) voor Noord- en Oost-Nederland, als medewerker bij de Deelnemersloopbaanexpertise. 'Ze was een zeer gewaardeerde collega, die zich vele jaren met groot enthousiasme heeft ingezet voor het Alfa-college en diens rechtsvoorgangers', schrijft het Alfa-college.

Twitter bericht wordt geladen...

Lisanne Engels
Lisanne Engels uit Voorburg studeerde Geneeskunde aan Universiteit Utrecht. Ze was tevens lid van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV). De studentenvereniging UVSV/NVVSU zat midden in de viering van haar 23ste lustrum, maar heeft na het bekend worden van het overlijden van Engels de festiviteiten stilgelegd. Lisanne speelde ook hockey in het tweede team van de Utrechtse club Kampong, weet Omroep West. Engels was onderweg naar Maleisië om daar een co-schap Oogheelkunde te gaan lopen, aldus de universiteit.

Rahimmah Noor
Rahimmah Noor (67) woonde al dertig jaar in Genève. Zoals vele Maleisische moslims was ze op weg om samen met haar familie in Maleisië het Suikerfeest te vieren. Haar man, zoon en dochter zullen dit weekend vanuit Zwitserland naar Maleisië overvliegen om bij hun familie te zijn, schrijft Maleisisch persbureau Bernama.

Sjors Pijnenburg en Kristy van den Schoor
Docent Sjors Pijnenburg zat in het vliegtuig van Malaysia Airlines met zijn vriendin Kristy van den Schoor. Ze woonden samen in Tilburg. Pijnenburg was, schrijft het Brabants Dagblad, docent Mobiele Werktuigen aan het Radius College in Breda. Zijn vriendin, die opgroeide in Nederweert-Eind, werkte bij de Rabobank in Den Bosch.

Twitter bericht wordt geladen...

Guust en Toos Moors
Guust Moors (71) en Toos Moors - Ruijter (73) uit Middenmeer waren met vlucht MH17 op weg naar Maleisië, waar een van hun kinderen woont en een bedrijf heeft met zijn Maleisische echtgenoot. Ze reisden vaker naar het land, mailt een familielid aan de Volkskrant, de foto hiernaast is gemaakt bij de opening van een nieuwe locatie van het bedrijf van hun zoon. Het stel wordt omschreven als graag geziene en betrokken inwoners van Middenmeer. Allebei waren ze lid van paardrijvereniging de Wieringermeerruiters. Ze laten drie kinderen achter. Voor het echtpaar-Moors is een condoleancewebsite geopend.

Toos en Guust Moor, op een foto die aan de Volkskrant is toegezonden door een familielid.Beeld -

Angeline Premila Rajandaran, stewardess
Angeline Premila Rajandaran (30) hield van reizen. Op haar twintigste ging ze als stewardess voor Malaysian Airlines werken, haar droombaan. Ze vertegenwoordigde de vliegmaatschappij op evenementen en was vaak te zien als model in het inflight magazine.

Rajandaran laat haar ouders en twee jongere broers achter. En een hond, Lexi. Haar broer Murphy vertelt aan The Malaysian Insider dat ze zich om het dier bekommerde als een moeder om haar kind. Haar laatste bericht aan haar broer was dan ook het verzoek om goed voor de hond te zorgen.

Twitter bericht wordt geladen...

Ninik Yuriani
In de toko waar Ninik Yuriani (57) uit Eindhoven werkte is een grote gedenkhoek ingericht waar klanten en andere belangstellenden een kaarsje voor haar kunnen branden. De hoek ligt vol bloemen en kaarten. 'Heel veel mensen kennen dat kleine vrouwtje van de winkel en andersom kende zij ook heel veel mensen', vertelt een vriendin aan het Eindhovens Dagblad.

De reacties in het condoleanceregister geven een indruk van het levendige karakter van de van oorsprong Indonesische Yuriani: gezellig, altijd vrolijk, een sprankelende lach. 'Jij lieve kleine vrouw die zo mooi kon zingen en dansen,' schrijft iemand. 

Yuriani was op weg naar Indonesië om drie weken door te brengen met haar moeder, die ze jaren niet had gezien. Ze zouden samen het Suikerfeest vieren.

Anelene Misran en Donny Djodrikomo
Anelene Misran volgde de opleiding Executive Master in Finance and Control aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze zou volgend jaar afstuderen, aldus de VU. 'Wij herinneren ons haar als een serieuze, hardwerkende en goede studente, met een veelbelovende toekomst voor zich. Daarnaast was zij vooral een beminnelijk mens. We zullen haar missen.'

Misran woonde in Pijnacker-Nootdorp samen met haar partner Donny Djodikromo, die ook in het vliegtuig zat, aldus Omroep West.

Bloemen bij een geïmproviseerde herdenkplaats bij Schiphol.Beeld afp

Esther de Waal
Esther de Waal was medewerkster van de NHTV, een instelling voor internationaal hoger onderwijs in Breda. Ze werkte daar als studiebegeleider/studieloopbaancoach aan de opleiding Hoger Hotelmanagement meldt BN De Stem.

Ten tijde van het ongeluk was ze op weg naar Nieuw-Zeeland en Australië om stagiaires te bezoeken. De Waal gaf ook Nederlandse les aan buitenlanders. Bijna 13 procent van de studenten van de NHTV is afkomstig uit het buitenland, zo is op de website van de instelling te lezen. 'We zullen ons Esther herinneren als een gepassioneerde collega die zeer betrokken was bij het welzijn van onze studenten', schrijft de NHTV in haar in memoriam, waar mensen ook hun eigen reactie kunnen achterlaten.

Klaas Willem van Luik
Klaas Willem van Luik (54) woonde met zijn vrouw Jenny in Brunei. Hij was op weg naar huis om samen met haar hun vierjarig huwelijk te vieren. 'Zijn plotselinge overlijden laat mijn zus achter met een gebroken hart', schrijft zijn schoonzus op CNN iReport

Van Luik is een van de vier medewerkers van Shell die bij de ramp om het leven kwamen. Hij werkte sinds 1985 voor de oliemaatschappij, het laatste jaar als Principal Explorationist bij Brunei Shell Petroleum (BSP). De Nederlandse Vereniging Brunei reageert geschokt. Het betreft een vliegroute die vaak door de expats aldaar gebruikt wordt. 'We zullen Klaas herinneren zoals hij was, een bijzonder sympathieke, vriendelijke, oprechte en behulpzame man. Klaas deed zijn werk met hart en ziel, en hij stond altijd klaar om anderen te helpen.'

Theo Kamsma (54), Karin Bras (53) en hun zoon Guo Kamsma (11)
De familie mailt aan de Volkskrant:
'Theo, Karin en Guo waren 'wereldburgers'. De Pijp was hun thuisbasis, maar ze voelden zich net zo goed thuis in China, waar Guo vandaan kwam, of in Indonesië, waar Theo en Karin hun promotieonderzoek hebben uitgevoerd. Twee jaar geleden lieten ze Guo zijn land van herkomst zien - een zeer indrukwekkende reis. Dit jaar wilden ze Guo hun geliefde Indonesië laten zien, in het bijzonder Bali en Lombok.

Theo Kamsma was docent Integrale Veiligheid aan de Haagse Hogeschool. Karin Bras was docent aan de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs, Hogeschool InHolland. Beiden werden gewaardeerd door collega's en studenten vanwege hun grote kennis en hun integere en betrokken aanpak. 'Belezen, intellectueel, kritisch, principieel,  genuanceerd, met een groot gevoel voor humor en voor het absurde en chaotische in het leven.' Zo omschrijft hun omgeving hen.

Het was een hecht en warm gezin, met veel aandacht voor familie en vrienden, voor de wereld om hen heen. Vrijwel ieder weekend gingen ze naar Theo's moeder in Brabant. Dan belde Guo wanneer ze kwamen zodat ze tijd genoeg had om 'omasoep' te maken: soep, getrokken van runderstaart - daar was ie gek op.

Guo was een geliefde leerling van de Derde Daltonschool in De Pijp. Hij zou na de vakantie naar groep 8 gaan. Hij hield van voetbal, Lego, spelen met zijn vele vriendjes en vriendinnetjes. Hij was een tekenwonder. Zo had hij vorig jaar, zo jong als hij was, het ontwerp gemaakt voor De Kleine Nicolaas, een nieuwe basisschool in Amsterdam: een tekening van een vrolijk jochie, zo snel dat zijn tas hem bijna niet bij kan houden. Snelle vrolijke Kleine Nicolaas - snelle vrolijke grote kleine Guo.'

De familie Kamsma - Bras op een foto vlak voor vertrek op Schiphol (boven), en het logo van OBS De Kleine Nicolaas, dat Guo Kamsma ontwierp. De foto's zijn door de familie toegezonden aan e Volkskrant.Beeld Familie Kamsma - Bras

Puan Sri Siti Amirah
Een van de oudste passagiers van MH17 was Puan Sri Siti Amirah (83). Zij was de stiefgrootmoeder van minister-president Najib Rizak van Maleisië en van minister van Defensie Hishammuddin Hussein, zijn neef. Ze was de tweede echtgenote van Tan Sri Mohammad Noah Omar, de grootvader van de premier. Hij was in 1990 overleden.

Siti Amirah was Indonesische maar kwam vaak Nederland en Maleisië. In beide landen had ze familie. Ze was drie maanden in Nederland om haar dochter in Amsterdam te bezoeken. De bedoeling was om hier het suikerfeest te vieren, maar haar verblijf kon niet worden verlengd. Ze moest uiterlijk 17 juli het land verlaten, mailt een familielid aan de Volkskrant. Ze zou bij familie in Kuala Lumpur het einde van de ramadan vieren, haar Nederlandse dochter van Amirah zou daarna samen met haar naar haar woonplaats Jogjakarta reizen. Het was de eerste keer dat ze alleen reisde, op eerdere reizen was zij altijd vergezeld door vrienden of familie.

Een woordvoerder van de familie noemde haar 'een goedhartige, prachtige vrouw.'

Twitter bericht wordt geladen...

Gary Slok en Petra van Langeveld
Petra van Langeveld (52) was met haar zoon Gary (16) op weg naar Kuala Lumpur voor een vakantie. Langeveld werkte sinds 1981 als sales support bij Shell. De gemeenschap in Maassluis, waar ze woonden, treurt om het verlies van hun plaatsgenoten. Voetbalclub Excelsior Maassluis richtte in de kantine een gedenkplek in. Gary was daar keeper bij de B-selectie. 'Een ambitieuze jongen die verschrikkelijk van voetbal hield.'

'Hun overlijden laat voor altijd een litteken na dat nog lang zichtbaar en voelbaar zal blijven. Het bestuur heeft besloten de naam van Gary Slok voor eeuwig te verbinden aan Excelsior M. Over de wijze waarop zal het bestuur zich nader beraden', staat op de website van de voetbalclub te lezen.

Het was niet de eerste keer dat moeder en zoon samen een verre reis maakten. In het vliegtuig maakte Gary nog een vrolijke selfie met zijn moeder. 'Wat een reis moest worden naar Maleisië werd een reis naar de hemel', schrijft een bekende in het condoleanceregister.

Lieke Gianotten en Erik Vleesenbeek  
Lieke Gianotten uit Ridderkerk zat met haar vriend Erik Vleesenbeek in vlucht MH17.  

Gianotten was in 2012 afgestudeerd in arbeid, organisatie en management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte als HR-medewerkster. Vleesenbeek (29) uit Bergen op Zoom was docentbegeleider bij Almata Jeugdzorg. Loco-burgemeester Ton Linsen van Bergen op Zoom, die hem persoonlijk gekend heeft, noemde hem op Omroep Brabant een 'positieve jonge vent'.

Twitter bericht wordt geladen...

Bart Lambregts en Astrid Hornikx
De culturele sector in Roosendaal verliest toneelliefhebber Bart Lambregts uit Roosendaal en graag geziene gast Astrid Hornikx uit Goirle. Het koppel zou een mooie reis gaan maken door Azië.

Lambregts was onderwijzer in groep 8 van basisschool De Klimroos in Roosendaal. Hornikx studeerde aan de Pabo in Tilburg.

Naast zijn werk als onderwijzer speelde Lambregts veel toneel, onder andere bij de Bergse Operette Vereniging. Niet zelden speelde hij een hoofdrol. 'Bart we zullen je mooie warme stem gaan missen en je gezelligheid', zegt de vereniging op Facebook.

 'Ze waren heel open, echte levensgenieters. Je kon er ook heel goed mee praten en ze pasten perfect bij elkaar. Dat ze er niet meer zijn is een groot gemis voor de culturele sector', zegt vriend en verenigingscollega André Verstijlen tegen Omroep Brabant.

Astrid Hornikx was een zeer gewaardeerde collega op SBO Westerwel in Tilburg, vertelt collega Koos Westbeek. 'Ze werkte al een aantal jaren op onze school als leerkracht. Het afgelopen jaar als groepsleerkracht van de Flamingo's.

'Haar enthousiasme en grote zorg voor de leerlingen zullen we erg gaan missen. De grote inzet en de warmte die Astrid in haar persoon had voor alle mensen in haar omgeving was uitzonderlijk. De leerlingen in haar klas en alle collega' s op school zullen haar vreselijk missen. Ze was een bijzonder fijne collega.'

Régis Crolla
De 19-jarige Amsterdammer maakte gebruik van een tussenjaar om wat van de wereld te zien. Om de reis te financieren werkte hij als barman in de Amsterdamse club Air. Samen met zijn moeder, die al in Indonesië zat, zou hij een vakantie in Bali doorbrengen. 'Ik ben op weg naar het paradijs', was een van zijn laatste berichten, mailt de familie aan de Volkskrant.

De foto van zijn instapkaart voor vlucht MH17, die hij voor vertrek op Instagram plaatste, ging de wereld over. Evenals zijn laatste bericht op Facebook, waarin hij zich verheugde op de reis. Onder de post plaatsen vrienden en bekenden nu hun condoleances.

Voor Crolla en de andere slachtoffers werd het afgelopen weekend in Amsterdamse clubs en op festivals een minuut stilte gehouden.

Joop de Roo
Joop de Roo (72) werd geboren op Java, maar woonde sinds zijn achttiende in Helmond. De afgelopen zeventien jaar verbleef hij op Bali. Tragisch genoeg zou hij een week eerder terug vliegen, verklaart zijn dochter tegen het ED. 'Hij had nog een afspraak in het ziekenhuis en die konden ze niet vóór die vrijdag inplannen. Hij heeft zijn vlucht toen omgeboekt'.

De Roo laat naast een dochter twee zoons en vijf kleinkinderen achter.

Mastura Binti Mustafa, stewardess
Stewardess Mastura Binti Mustafa (40) woonde in Kampung Sentosa. Als ze voor haar werk het land uit moest - meestal voor drie, vier of vijf dagen - kookte ze voor haar 10-jarige zoontje een aantal maaltijden vooruit. Haar vader, Mustafa Abdul Samad (83), hoorde het trieste nieuws via een buurman die internet heeft. De familie hoopt dat haar lichaam in goede staat terugkomt, zodat ze op een waardige manier afscheid kunnen nemen.  

Gerda Leliana Lahenda en Jane Adi Soetjipto
Gerda Leliana Lahenda (82) was na een bezoek van drie maanden in Nederland op weg naar huis in Jakarta. 'Vol met verhalen over vele gezellige familiebijeenkomsten en vele foto's bij zich die getuigden van een heerlijke vakantie in Toscane met haar broer, zwager en zus', schrijft een familielid aan de Volkskrant. 'Ze hebben bezoekjes gebracht aan Siena, Florence en Volterra en ze heeft er genoten van de vele verschillende pastagerechten.' Lahenda verbleef bij familieleden in Utrecht. 'De ontreddering onder de familieleden onder wie de vele neven en nichten, is groot, nu blijkt dat het vliegtuig met de zeer geliefde tante is verongelukt. Nog groter is de ontreddering en het verdriet van de familie in Jakarta, die tevergeefs op haar thuiskomst en haar verhalen wachten.'

Lahenda reisde samen met haar vriendin Jane Madeleine Adi Soetjipto (73) terug naar Jakarta. Mevrouw Soetjipto had familie bezocht in Bergen op Zoom. Ze zou op 27 juli 74 worden en was van plan haar verjaardag te vieren in Jakarta. Soetjipto had een Indonesische moeder en een Nederlandse vader. Ze was een liefhebster van Franse literatuur.

Gerda Leliana Lahenda, op een foto die door haar familie aan de Volkskrant is toegezonden.Beeld -

Peter Souren en Janneke Nelissen
Janneke Nelissen uit het Limburgse kerkdorp Melick was een blokfluit- en ensemble-docente bij ECI Cultuurfabriek. Samen met haar partner Peter Souren, die ook een cursist was, kwam zij bij de crash om het leven. 'Getroffen door deze kennisgeving leven wij mee en gaan onze gedachten uit naar familie, vrienden en bekenden van alle slachtoffers van deze verschrikkelijke gebeurtenis en van Janneke en Peter in het bijzonder', aldus ECI in een verklaring.

Peter Souren werkte als maatschappelijk werker bij een kinderrevalidatiecentrum en mytylschool in Valkenburg, onderdeel van de Adelante Zorggroep, zo laat een oud-collega weten. Daarnaast had hij een atelier, 'de Biekeuken', waar hij workshops glas in lood maken gaf. Een paar jaar geleden rondde hij een meubelmakersopleiding af. De kennis die hij daar opdeed, zette hij ondermeer in voor vrijwilligerswerk.

In de zomer van 2012 reisden Souren en Nellissen met een groep vrienden naar Nepal, waar ze een schoolgebouw  meubileerden en stoffeerden. Donaties om de lokale materialen te kunnen bekostigen en de kosten van gereedschap transport verkregen ze met een thuisconcert dat Janneke met haar ensemble gaf. Het project liep via de stichting De Vliegende Meubelmakers. 'Hun wens om in de zomer van 2015 opnieuw mee te vliegen was al geuit. Geschokt zijn wij door het noodlot wat hen is overkomen tijdens de vlucht met Malaysian Airlines', laat de projectgroep weten op de site.

Het stel was op weg naar Nieuw Zeeland om de jongste zoon van Souren, Reinier, te bezoeken.

Michael en Carol Clancy
Michael en Carol Clancy, twee docenten uit de Australische regio Illawarra, waren volgens de Daily Mail op een 'droomreis' door Europa. Beide hadden ze hun leven lang lesgegeven aan duizenden studenten, en deze vakantie was hun beloning daarvoor: ze waren net met pensioen gegaan. Mevrouw Clancy had enkele dagen voor de fatale vlucht nog haar verjaardag gevierd.

Roger en Jill Guard
Het Australische stel Roger en Jill Guard was ook onder de slachtoffers, meldt de Courier Mail. Ze waren op vakantie geweest en keerden net terug naar huis. Dokter Roger Guard werkte op de afdeling Pathologie van het ziekenhuis in Toowoomba, een stad in de Australische staat Queensland. Ook Jill Guard zat in de medische wereld. Ze deed vrijwilligerswerk voor Meals on Wheels en hielp Soedanese vluchtelingen om zich in de stad te vestigen.

De plaatselijke bevolking noemt het verlies van het 'dokterskoppel' een groot verlies. Ze zouden veel voor de zorgverlening in en buiten de regio hebben betekend.

Azrina Binti Yacob, stewardess
Stewardess Azrina Binti Yacob (41) werkte al 20 jaar bij Malaysia Airlines. In de kast in haar woonkamer stond een modelvliegtuig van de luchtvaartmaatschappij. Volgens haar zwager Zulkifli Abdul Rahman zou ze deze maand met haar familie naar Noord-Maleisië gaan om het Suikerfeest te vieren. Abdul Rahman: 'Op dit moment hoop ik dat de wereld de families kan helpen de lichamen thuis te krijgen.'

Pieter Huijbers en Hannah Meuleman
Het Nijmeegse stel Hannah Meuleman (22) en Pieter Huijbers (26) was op weg naar Bali voor een duikvakantie.

Meuleman studeerde klinische gezondheidspsychologie in Nijmegen. In 2010 en 2011 studeerde zij psychologie, filosofie en filmstudies aan de Dundee Universiteit in Schotland. 'Hannah was een sociaal persoon. Ze mengde snel met iedereen', vertelt een Schotse medestudent aan de Daily Record. 'Haar Engels was goed en ze was een gangmaker op feestjes. Ze was geïnteresseerd in mode, ballet en muziek: een echte levensgenieter.' Huijbers was bijna zijn hele leven lid van voetbalclub Trekvogels in Nijmegen.

Howard en Susan Horder
Howard Horder uit Albany Creek maakte, niet als enige, nog een grap over vlucht MH17 van Malaysian Airlines, refererend aan de verdwenen vlucht MH370. Zijn broer vroeg in een telefoongesprek vlak voor vertrek met welke maatschappij Horder vloog. 'Malaysian', zei hij. 'Dat moet jij weten', zei zijn broer. Horder: 'Maak je geen zorgen. Het is in orde, ik heb alleen voor de heenweg betaald.'

Met zijn vrouw Susan was Howard in Londen op bezoek geweest bij hun zoon, daarna waren ze naar Maastricht gevlogen om een concert van André Rieu te kunnen bijwonen. Het was de derde keer dat het echtpaar Rieu zag in de Limburgse hoofdstad. Susan en Howard genoten van het leven nadat Howard met pensioen was gegaan van zijn carrière in de verzekeringen, schrijft The Courier Mail. De twee kende elkaar vanaf hun kindertijd, maar vormden pas na school een stel. Ze waren veertig jaar samen, het paar laat drie zoons en twee kleinkinderen na.

Gabrielle Lauschet
De 48-jarige Gabrielle Lauschet was op weg naar huis in Sydney nadat ze haar moeder had bezocht in Duitsland. Ze werkte veertien jaar aan de Duitse internationale school in Sydney. Lauschet laat een zoon na in Sydney en een tweelingzus in Brisbane, schrijft ABC News.

Stephen Leslie Anderson
Zoals een echte Schot betaamd bespeelde Stephen Anderson (44) met veel liefde de doedelzak. Na een carrière van 23 jaar bij de Britse luchtmacht (RAF), verhuisde hij vier jaar geleden met zijn vrouw Joanna naar Penang, Maleisië. Daar werkte hij voor Maersk Drilling in de olie-industrie.

Hoewel hij er niet meer woonde was hij via zijn familie nog nauw verbonden aan de Schotse plaats Elgin, waar iedereen hem kende. Vorig jaar vierde Anderson en zijn vrouw daar nog kerst met zijn hele familie. Hij laat een dochter uit een eerder huwelijk na, die bij haar moeder in Engeland woont.

Robert Ayley
Hij mailde een dag voor vertrek zijn moeder nog dat hij er naar uit keek zijn vrouw en kinderen weer te zien, Robert Ayley (29), nadat hij een rondreis van een maand door Europa had gemaakt. Hij haalde vlucht MH17 maar net, op donderdagmiddag 17 juli mailde hij zijn vrouw dat hij de bus naar Schiphol had gemist.

Ayley studeerde technische scheikunde aan Massey University, en hield van honden. Hij fokte Rottweilers, en was in Europa op reis om fokkers van dat ras te bezoeken. Ayley hoopte zijn eigen Rottweilerfokprogramma op te zetten in Nieuw-Zeeland. Daar woonde hij met zijn vrouw en twee jonge zoons, nadat hij op 2-jarige leeftijd was verhuisd vanuit Groot-Brittannië.

Ayley en zijn vrouw op de dag van hun bruiloft. De foto is door de familie aan persbureau AP gegeven.Beeld ap

Dora Shahila Binti Kassim, stewardess
Stewardess Dora Shahila Binti Kassim (47) was van plan een lange vakantie te nemen als ze terug was uit Amsterdam. Ze had het haar vijftienjarige kind beloofd. Volgens collega's was ze een toegewijde stewardess. Ze gaf leiding aan het cabinepersoneel op vlucht MH17.

Mohd Ghafar Abu Bakar, purser
Mohd Ghafar Abu Bakar (54) ontsnapte volgens zijn familie aan de ramp met de MH370 in maart. Volgens zijn 74-jarige moeder was de leidinggevende steward ingedeeld voor die rampzalige vlucht, maar kreeg hij op het laatste moment een vliegtuig naar Japan toegewezen. 'Ik had nooit gedacht dat God hem alsnog had voorbestemd voor een vliegtuigongeluk', zei ze.

Glenn Thomas
Aan boord van het verongelukte toestel was ook een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Glenn Raymond Thomas (49) woonde met zijn partner in Genève, maar komt oorspronkelijk uit het Britse Blackpool
(Schotland), meldt de BBC. Een woordvoerder van de WHO laat tegenover de Britse omroep weten dat de organisatie 'een prachtige persoon en een geweldige professional' heeft verloren.

Voorafgaand aan een persconferentie hield de WHO een minuut stilte ter nagedachtenis aan Thomas. Hij laat zijn partner Claudio en zijn halfzus Tracey na.

Glenn ThomasBeeld afp

Gerry en Mary Menke
Een slachtoffer uit Nieuw-Zeeland dat aan boord was van vlucht MH17 was de 65-jarige Mary Menke. Samen met haar man Gerry, die de Nederlandse nationaliteit heeft, was zij op weg naar haar thuisland. In Europa hadden ze met familie en vrienden Gerry's 70ste verjaardag gevierd, meldt de New Zealand Herald.

Mary Menke groeide op in Oxford. South Canterbury. Als 21-jarige ontmoette ze Gerry in de Australische kustplaats Mallacoota. Ze gingen daar samenwonen en trouwen. Gerry was een professioneel duiker van Nederlands-Australische afkomst. Samen runden ze Mallacoota Abalone Pearls Australia, een bedrijf dat parels produceert. Het won onlangs nog een lokale prijs.

Hendry Se  
Hendry Se (26) was een leraar uit Medan op Sumatra. Hij verbleef drie maanden bij een oom in Nederland maar keerde terug naar Indonesië omdat zijn zus in september gaat trouwen, meldt een Indonesische krant.

Hendry doceerde wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Buren omschrijven hem als een rustige en vriendelijke man. Hij had ook een webwinkel.

De rouwende familie van Hendry Se.Beeld afp

Muhamad Firdaus Bin Abdul Rahim, co-piloot
Co-piloot Muhamad Firdaus Bin Abdul Rahim was met zijn 26 jaar het jongste crewlid aan boord. Afgelopen maandag (21 juli) zou hij 27 zijn geworden. Hij groeide op in de Maleisische stad Teluk Intan. Hij woonde samen met zijn vrouw, zijn moeder en zijn zus in Cahaya Alam, in de buurt van Kuala Lumpur. Komende week zou hij met zijn familie het Suikerfeest vieren.

Emile van Muijlwijk, Vicky Kardia en Adinda van Muijlwijk
Emile van Muijlwijk (1974), zijn vrouw Vicky (1975) en hun dochter Adinda (2005) woonden in Singapore, waar Emile werkte als logistiek manager voor Apple. Vicky was werkzaam bij Novartis.

Emile trouwde in 2001 met de Indonesische Vickyline Kardia. Kardia was de jongste van een gezin met vijf kinderen uit Bandung, West-Java. Voor de verhuizing naar Singapore woonde het gezin in Almere.

Emile en Vicky laten twee kinderen achter uit het eerste huwelijk van Vicky.

Saskia de Leeuw
Saskia de Leeuw (36) uit Eindhoven werkte in het onderwijs. Na haar zomervakantie op Bali zou zij beginnen als directeur van basisschool 't Palet in Eindhoven. Zaterdag werd zij herdacht: 'Het was heel zwaar, veel huilende kinderen en ouders. Veel mensen hadden bloemen bij zich. Het was één grote bloemenzee. Heel veel kinderen hebben tekeningen gemaakt die ze aan een 'boom' konden hangen: een vaas met takken erin', zegt de huidige directeur Yvonne van Mierlo tegen het Eindhovens Dagblad.

De moeder van De Leeuw is ook lerares. Zij is juf van groep 5 op de Salto-basisschool in Eindhoven.

't Palet heeft op internet een condoleancepagina aangemaakt. Op de pagina staan veel berichten van mensen die haar als collega hebben gekend. De Leeuw wordt beschreven als een vakbekwaam persoon, met een passie voor het onderwijs en betrokken bij collega's en leerlingen.

Richard Mayne
De 20-jarige Britse student Richard Mayne uit Leicester wilde juist graag met vlucht MH17 vliegen, omdat hij diabetespatiënt was en graag een tussenstop wilde op weg naar Perth. Daar studeerde hij wiskunde en economie, schrijft The Independent. Volgens The Daily Mail was Mayne daarvoor student van Leeds University, waar hij in maart 1000 pond (1256 euro) ophaalde voor kansarme Nepalese kinderen door naar het basiskamp op Mount Everest te klimmen.

Sinds het nieuws van zijn overlijden hebben velen Mayne een laatste eer betoond door aan het goede doel te doneren.

Twitter bericht wordt geladen...

Ben Pocock
'Ik heb mijn examens gehaald. Dus ik ga nog steeds naar Australië', twitterde de Britse student Benjamin (Ben) Pocock nog niet lang voordat hij naar Perth vertrok met vlucht MH17, waar hij zou beginnen aan de volgende zes maanden studie aan de University of Western Australia. De 20-jarige Pocock was volgens news.com.au een getalenteerd sportman, die bezig was aan zijn tweede jaar international business management.

Oscar Kotte, Miranda Smolders en Remco
Oscar Kotte (44) was met zijn vrouw Miranda (42)  en zoon Remco (6) op weg naar hun vakantie op Bali. De vader van het Eindhovens gezin werkte voor Philips als logistiek manager healthcare in Best, schrijft het Eindhovens Dagblad, dat Kotte eind juni nog sprak. Hij kwam toen op de Mijn Philipsdag met zijn vader vertellen over de uitvindingen van zijn opa, een beroemd uitvinder bij Philips. Kotte was ook oudervertegenwoordiger bij Scouting Stratum, waar zijn zoon lid was.

Remco Kotte had op donderdag 10 juli afscheid genomen van zijn klasgenootjes, de dag van de eindejaarsvoorstelling, mailt een moeder van een klasgenoot aan de Volkskrant. Hij zou de overstap naar het reguliere onderwijs maken in het nieuwe schooljaar.

Paul Rajasin Sivagnanam, Mabel Anthony Samy en Matthew
Paul Rajasin Sivagnanam was een van de vier medewerkers van Shell in Maleisië aan boord van vlucht MH17. Hij werkte als leidinggevende voor de it-afdeling van het bedrijf. Hij reisde met zijn vrouw Mabel Samy en hun negenjarige zoon Matthew.

Henk en Ina Kroon
Het ondernemersechtpaar Henk Kroon (57) en Ina Broghammer (53) bezat een optiekwinkel in Wijk en Aalburg. Kroon was van plan om binnenkort met pensioen te gaan. Opticien David van Helden (32) had nog maar enkele maanden geleden met Kroon afgesproken dat hij de zaak over twee jaar zou overnemen. De overdracht van de winkel is sneller gegaan. Van Helden heeft de winkel na de ramp opengehouden om degenen die Henk en Ina Kroon hebben gekend de gelegenheid te geven afscheid te nemen.

Het echtpaar, dat twee volwassen dochters achterlaat, was bekend in het Noord-Brabantse dorp om de persoonlijke aandacht voor de vele vaste klanten en vooral om de gezelligheid. Henk Kroon nam zo veel tijd voor zijn klanten en leveranciers, dat veel dorpelingen het bescheiden lichtbruine gebouwtje waarin de winkel is gevestigd haast als een buurthuis beschouwen.

Wilhelmina (Ina) Kroon-Broghammer staat met een Duitse nationaliteit op de passagierslijst. Haar ouders wonen in Auggen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, meldt Bild. Henk Kroon komt oorspronkelijk uit Hardinxveld-Giessendam. Ina hield van reizen. Twee jaar geleden ging het echtpaar op vakantie naar Bali, en dat wilden ze dit jaar nog een keer over doen.

Rik Schuyesmans
De Belg Rik Schuyesmans (54) uit Massemen (Oost-Vlaanderen) zou eigenlijk samen met zijn vrouw Martine Baele richting Kuala Lumpur afreizen, maar twee dagen voor vertrek liet zij weten dat ze zich te ziek voelde. Daar heeft ze nu spijt van, laat ze aan Het Nieuwsblad weten. 'Ik had liever ook op die vlucht gezeten. Samen met Rik, daar hoorde ik thuis.'

Schuyesmans was leerkracht aan Dé Handelsschool in Aalst. 'Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote, familie en vrienden. Sterkte ook aan de leerlingen en collega's die met dit onwezenlijke verlies moeten omgaan, aldus een bericht op de site van de school.

Ahmad Hakimi Bin Hanapi, co-piloot
Ahmad Hakimi Bin Hanapi zou in maart eigenlijk co-piloot zijn op vlucht MH370, het vliegtuig van Malaysia Airlines dat spoorloos verdween. Tot opluchting van zijn opa werd hij op het laatste moment vervangen. Nu sloeg het noodlot voor hem alsnog toe.

De co-piloot was een gulle man. Hij gaf vaak geld aan familieleden om ze te helpen. Oud-klasgenoot N.G. Senthelnathan noemt hem 'een wandelende encyclopedie' 'Hij was goed in alle vakken', zegt hij tegen The Borneo Post. 'Ik herinner me hem als een kalme, zorgzame en vrolijke man.'

Sanjid Singh Sandhu, steward
Zijn omgeving kende de joviale Sanjid Singh Sandhu (41) ook wel als 'Bobby'. De steward vloog al bijna 17 jaar voor Malaysia Airlines. Na de verdwijning van vlucht MH370 eerder dit jaar maakten zijn ouders zich zorgen. De vrouw van Sanjid, die ook voor de vliegmaatschappij werkt, ontsnapte toen aan het noodlot omdat ze op het laatste moment van dienst had geruild.

Ook Sanjid ruilde van dienst. Hij wilde graag een dag eerder naar huis  om bij zijn ouders op bezoek te gaan. Zijn moeder had in afwachting van zijn komst zijn favoriete petai curry gemaakt. Met het neerstorten van MH17 verloren de ouders van Sanjid hun enige zoon.

Sanjid laat een tienjarige zoontje na, die zich dapper bereid toonde de plaats van zijn vader in te nemen als 'man van het huis'.

Geert Timmers en Hanny Timmers - de Haan
Het echtpaar Geert Timmers (61) en Hanny Timmers (58) - de Haan uit Eindhoven was op weg naar een fietsvakantie op maat naar Bali en Java. Volgens Omroep Brabant, die hun touroperator sprak, kregen zij nog het aanbod voor een andere vlucht.

Het echtpaar had veel sociale contacten, zowel privé als in de werksfeer, meldt de uitvaartverzorger die de contacten voor de familie doet. Hanny Timmers - de Haan werkte als juf op Basisschool de Boschuil in Eindhoven. 'Ze was een juf in hart en nieren', aldus het in memoriam op de site van de school. Komend jaar zou Juf Hanny 'vol enthousiasme' starten met groep 6.

Geert Timmers was docent op de Fontys Economische Hogeschool in Tilburg. Ook hij laat verdrietige collega's achter. 'Geert was een fantastische collega waar ik nauw mee samenwerkte', schrijft collega Tom van den Nieuwenhuijzen. Van den Nieuwenhuijzen is in Eindhoven ook raadslid voor Groenlinks. 'We gaven samen vakken en zouden in november samen voor school naar Zagreb gaan. Nu is hij ineens weg, echt onbegrijpelijk.'

Het echtpaar Timmers - de Haan was betrokken bij de Toerclub Woensel in Eindhoven. Geert was voorzitter van de fietsclub en Hanny deed de communicatie van de vereniging met ruim 200 leden.

Dafne Nieveen
De Nijmeegse Dafne Nieveen (37) verhuisde vier jaar geleden met haar vriend Werner naar Australië. In Nederland werkte ze bij een kinderdagverblijf, in Perth gaf ze Nederlands en paardrijles. Nieveen hielp Nederlandstalige gezinnen in Australië bij thuisonderwijs en organiseerde paardrijlessen voor gehandicapten.

Nieveen was in Nederland voor een conferentie over taalonderwijs. 'Ze was erg knap en ook leuk met kinderen. Ze kon goed luisteren en kinderen bewonderden haar', herinnert een collega zich haar.

Cameron Dalziel
De in Zuid-Afrika geboren Cameron Dalziel (43) was op weg terug naar Maleisië, waar hij met zijn vrouw en twee zoons woonde. Dalziel reisde met een Brits paspoort. Hij werkte voor CHC Helicoptes in Miri in Maleisië, waar hij vorig jaar met zijn gezin vanuit Durban, Zuid-Afrika naartoe was verhuisd. Dalziel had een conferentie bezocht in Amsterdam.

Op de website van het National Sea Rescue Institute wordt Dalziel herinnerd als een zeer betrokken en ervaren helikopterpiloot, die meevloog op verschillende missies langs de Zuid-Afrikaanse kust. Hij zou over twee weken teruggaan naar Zuid-Afrika voor vakantie.

Twitter bericht wordt geladen...

Liliane Derden
'Een moeder die leefde voor haar kinderen', zo wordt Liliane Derden omschreven door haar goede vriendin en collega Carly Taylor. Derden groede met haar broers en zussen op in België en verhuisde als jonge twintiger naar Australië. Ze woonde lange tijd in de plaats Ainslie, en het laatste jaar bracht ze door in het district North Canberra.

Ze leerde Taylor kennen achter het bureau van de National Health and Medical Research Council (NHMRC), waar ze zeven jaar werkte. Daarvoor had ze een baan in het Calvary Hospital. 'Derden was de beste persoon in de wereld', aldus Taylor tegenover The Canberra Times.

Nadat ze naar Australië was verhuisd, kreeg Derden twee dochters. Een van hen woonde bij haar, de ander in de stad Perth. Derden was al twintig jaar samen met haar partner Craig.

Derden was op bezoek geweest bij familie in het Belgische Braschaat. In december was ze voor het eerst oma geworden. Haar dochter Chelsea was ook op vakantie in Europa en is zondag huiswaards gekeerd.

Een monument in de Australische stad Melbourne voor alle slachtoffers van de ramp met de MH17.Beeld afp

Jan Noreilde, Annemieke Hakse en Steven
Ze waren geliefd in hun woonplaats Brasschaat (België): Jan Noreilde, zijn Nederlandse vrouw Annemieke Hakse en hun 12-jarige zoontje Steven. De gemeente is in rouw, meldt de Gazet van Antwerpen.

Jan Noreilde was financieel directeur voor een Japans bedrijf. Tevens was hij één van de oprichters van SenSe, de senatoren- en seniorenafdeling van netwerkorganisatie JCI Vlaanderen. Hij was daar van 2007 tot 2010 voorzitter. 'Hij was een joviale, zachtmoedige kerel, steeds diplomatisch en met het hart op de juiste plaats, hij stond altijd klaar met een kwinkslag waarbij de pretlichtjes in zijn ogen en zijn guitige blik aantoonden dat hij van het leven genoot', schrijft het bestuur op de website van SenSe. Annemieke Hakse was juriste in Antwerpen.

Steven speelde bij voetbalclub KFC Brasschaat. 'We hebben veel vragen, maar één ding is zeker: geen enkele speler zal ooit nog met nummer 6 spelen. Dat blijft voor altijd van Steven', zegt interimvoorzitter Patrick Termisse van de club in de Gazet van Antwerpen. De ploeg zal verder het hele seizoen met een zwarte rouwband spelen.

Het gezinnetje keek erg uit naar de vakantie op Bali. De reis was een cadeau voor Steven.

Annemieke Hakse, Steven Noreilde en Jan Noreilde op een foto die aan de Volkskrant is gestuurd door een bekende.Beeld Danny Sioncke

Eugene Choo Jin Leong, piloot
Piloot Eugene Choo Jin Leong (45) hield volgens zijn vrienden van het leven. Zijn hang naar spanning zette hij om in toewijding voor zijn carrière in de luchtvaart. En hoewel hij een volle agenda had, maakte hij altijd tijd voor vrienden, zijn vrouw en zijn twee zonen.

Choo Jin Leong was een ingetogen persoon. 'Maar als hij grappen begon te maken was hij de meest komische man', zegt vriend Low Mi Yen. Patrick Lim, die Choo Jin Leong al meer dan veertig jaar zegt te kennen, herkent dat. 'Hij kon stil zijn, maar als hij sprak, dan sprak hij ook echt. Toen ik het nieuws hoorde, kon ik niet meer functioneren', zegt Lim.

Edel Mahady
Edel Mahady (55), geboren in Dublin, woonde meer dan twintig jaar met haar echtgenoot in Perth, Australië. Mahady was fitnessinstructrice en werkte als penningmeester bij een basisschool.

Mahady was op bezoek bij haar moeder in de Ierse hoofdstad. Ze maakte de reis meerdere keren per jaar. Haar familie heeft laten weten dat ze niet zou willen dat mensen hun 'tijd verspillen' aan het haten van de daders. 'Edels liefde voor haar familie werd duidelijk door haar steun aan haar broers en zussen en omdat ze regelmatig afreisde om voor haar bejaarde moeder te zorgen. Sinds ze als pasgetrouwde naar Australië verhuisde heeft Edel vrienden om zich heen verzameld die ze beschouwde als haar Australische familie.'

Mahady laat een echtgenoot en twee kinderen na.

Arjen en Yvonne Ryder
Het Australische ministerie van Voedsel en Landbouw verloor met Arjen Ryder (54) een van zijn toponderzoekers. Met zijn vrouw Yvonne was Ryder op weg terug naar Australië, de twee hadden familie bezocht in Nederland en waren op vakantie geweest in Frankrijk. Arjen zou maandag weer aan het werk gaan en een speciale prijs krijgen voor zijn 30 dienstjaren bij de Australische overheid, schrijft Perth Now. Ryder was gespecialiseerd in het omlaagbrengen van het zoutgehalte van landbouwgrond, volgens een collega een groot probleem in Australië.

Ryder hield van kanoën en zeilen, Yvonne Ryder was lerares. Beide waren lid van de Nederlandse hervormde kerk in Australië. Ze laten drie kinderen achter.

Arjen en Yvonne Ryder, op foto's die door een broer van Arjen aan persbureau AP zijn gegeven.Beeld ap

Wan Amran Bin Wan Hussin, piloot
De Maleisische piloot Wan Amran Bin Wan Hussin (50) was een van de gezagvoerders van vlucht MH17.

Wan Amran was de zevende van elf kinderen. Zijn nicht Nur Suraya noemt hem in The Rakyat Post een steunpilaar voor de hele familie. Tegenover reporters sprak ze de wens van de familie uit hem nog eenmaal te zien, om afscheid te nemen.

Wan Amran laat een vrouw en twee zoons achter.

Henk Tournier en Ineke Westerveld
'De reis van hun leven', zo beschrijft de New Zealand Herald de vakantie van het echtpaar Henk Tournier en Ineke Westerveld naar Nieuw Zeeland. Samen zouden ze daar zes weken het gezin van de dochter van Tournier bezoeken en een rondreis maken.

Westerveld en Tournier werkten beide voor de A. Willeboersschool voor speciaal onderwijs en mytylschool de Hoge Brug in Rotterdam. Westerveld als klassenassistent, Tournier als conciërge. 'Ondanks dat Henk al drie jaar genoot van een welverdiend pensioen, bracht hij nog regelmatig een bezoek aan de school', staat op de website van de Willeboerschool. Westerveld was nog steeds actief op de mytylschool.

Het koppel was ook betrokken bij Volkstuinvereniging (VTV) Helpt Elkander in Rotterdam. Daar runde de twee al vier jaar lang de kantine. Tournier deed veel vrijwilligerswerk voor de vereniging. Dat betrof met name onderhoud, al waren de twee ook een steun en toeverlaat voor de voorzitter van Helpt Elkander, die met de vereniging in een moeilijke juridische procedure verwikkeld was.

VTV zegt dat het koppel erg uitkeek naar hun grote reis naar Nieuw Zeeland. Iets dat bevestigd wordt door Martine Rolls-Pierhagen, een Nederlandse journalist en vriendin van de familie, die ook in Nieuw Zeeland woont. 'De reis naar Nieuw Zeeland is een grote reis en voor veel Nederlanders. Zij komen hier voor de reis van hun leven. Het is voor iedereen een hele verdrietige tijd', zegt Roll- Pierhagen tegen de New Zealand Herald.

Paul Goes, Shuba Jaya en Kaela
Op backpackvakantie in Vietnam ontmoetten Paul Goes (33) en Shuba Jaya (38) elkaar. Na anderhalf jaar 'Skyperelatie' verhuisde Goes naar Maleisië, schrijft het AD. Hij vond er een baan als directeur van een Nederlands bedrijf dat in Maleisië actief is.

De twee trouwen in 2010, twee jaar later wordt hun dochter Kaela geboren. Het gezin was onderweg terug van familiebezoek in Nederland en Malta naar Kuala Lumpur, waar Goes en Jaya woonde. Shuba Jaya, de oudste van vijf kinderen, genoot in Maleisië enige bekendheid als actrice, ze speelde in verschillende televisieseries en in het theater, schrijft de Maleisische krant The Star. Ook had ze haar eigen marketingbedrijf. Terug in Maleisië wilde ze acteerlessen volgen.

Barbara de Bruin, Rob van de Kraats, Lorenzo van de Kraats en Huub van Vreeswijk
Laserspecialiste Barbara de Bruin (46) van nagelstudio/kapsalon de Beautyfabriek uit Doetinchem zat met haar partner Rob van de Kraats (50), haar zoon Huub van Vreeswijk (17) en stiefzoon Lorenzo van de Kraats (18) in het vliegtuig van Malaysia Airlines. De Bruin en Van de Kraats waren volgens Omroep Gelderland eigenaar van Perfect Body & Soul, en wilden in Duiven een wellnessresort openen. Een vriend van de familie typeert de twee als hardwerkende mensen, 'ze waren echt aan vakantie toe'. Huub van Vreeswijk zat in mavo 4 van de Apeldoornse Koninklijke Scholengemeenschap en speelde in de B7 van WSV in Apeldoorn. Het gezin laat een derde zoon van 19 achter, die op het moment van de ramp in Tokio was, en een grootvader.

Emma Bell
Emma Bell (30) was een lerares uit Maningrida, een afgelegen plaatsje in de Australische deelstaat Noordelijk Territorium. Ze was op vakantie geweest in Europa en op weg naar huis om zich voor te bereiden op het nieuwe schooljaar, dat volgende week van start gaat, schrijft The Guardian.

Bell was geboren in het Australische Lismore, maar groeide op in het Britse Lithgow (New South Wales). Later keerde ze terug naar Australië om in Brisbane te gaan wonen. Ze werkte ongeveer 18 maanden op het Maningrida College, weet de Daily Telegraph. Volgens nabestaanden en bekenden heeft ze veel indruk gemaakt op de kleine Australische gemeenschap. Op haar vakantie had Bell Zwitzerland, Tjechië en een goede vriend in Amsterdam bezocht voordat ze op de fatale vlucht stapte.

Wayne en Theresa Baker
Ze waren op weg terug naar huis van een vakantie in Europa, maar Wayne (55) en Theresa (52) Baker uit het west-Australische Buddina kwamen daar nooit aan. Ze waren eerst zes weken naar Bali en Phuket geweest, waren toen een paar dagen thuis, en reisden vervolgens door Europa. op de terugweg zouden ze twee nachten in Kuala Lumpur doorbrengen. Hun plan was om daarna nog met hun camper door Australië te trekken, meldt de lokale krant Sunshine Coast Daily.

Wayne was drie jaar geleden met pensioen gegaan en Theresa was met pre-pensioen. Beiden werkten ze voor de overheid in de deelstaat Noordelijk Territorium. Het stel was 35 jaar getrouwd. Ze laten twee zoons achter van 27 en 25 jaar.

Joyce Baay
Joyce Baay was als organisatiecoach vooral werkzaam in de bouwsector. Ze gaf advies op het gebied van organisatieontwikkeling en had daarbij vooral oog voor de menselijke kant van communicatie. Met vlucht MH17 was Joyce op weg naar Maleisië, om daar als reisleidster een groep te begeleiden op een trektocht door de jungle.  

'Joyce zal ons in de overleggen van BouwKetens.nl niet meer op sleeptouw nemen in de zoektocht naar onze drijfveren', schrijft bouwketens.nl. 'Maar, veel belangrijker nog, haar humor, spontaniteit en vriendelijkheid zijn ons ook in 1 klap ontnomen.'

In haar vrije tijd was Joyce actief bij cursuscentrum voor amateurtoneel Tokodrama, waar ze herinnerd wordt als 'een erg warm en nieuwsgierig mens'. De website van Tokodrama plaatste een filmpje waarin Joyce te zien is in een sketch van begin juli: 'Ze straalt.'

Twitter bericht wordt geladen...

Auke Dalstra en Aafke de Vries
Auke Dalstra en Aafke de Vries waren op weg naar hun vakantiebestemming. Het sportieve echtpaar uit het Friese Gorredijk laat een dochter en een zoon na.

Auke was chief financial officer (CFO) van VMI Group uit Epe, een bedrijf dat machines voor de rubber- en bandenindustrie produceert. Op de internationale website van VMI wordt met verslagenheid gereageerd op zijn dood.
 
'Met zijn inzet, fabuleuze inzicht, eerlijkheid en inspirerende leiderschap had hij een sleutelrol bij VMI. Door zijn warme karakter en vermogen zich in te leven was hij een vertrouweling en mentor voor veel medewerkers. Zijn tragische dood betekent voor VMI het verlies van een belangrijke werknemer. En, nog meer, het verlies van een echte vriend, die erg zal worden gemist.'
 
Auke en Aafke hielden van bewegen. Aafke liep met veel plezier twee keer per week met de loopgroep van atletiekvereniging AV Heerenveen. Ze was al vele jaren lid. Als hij tijd had, ging Auke mee. Daarnaast was hij een groot wielerliefhebber.

Anton Camfferman en Lianne Camfferman-Janssen
Het Dordtse echtpaar Anton Camfferman en Lianne Camfferman-Janssen (55) waren onderweg naar Vietnam voor een rondreis. Ze waren mensen met een liefde voor reizen, maar vooral voor de bewoners van een land.  Ze lieten hun drie volwassen dochters en vier kleinkinderen achter. 

Lianne Camfferman-Janssen was al bijna 20 jaar als onderwijsassistent werkzaam op de Oranje Nassauschool in Dordrecht. Ze hielp kinderen buiten de lessen om en had ook veel contact met ouders. Het was haar verlangen om kinderen met een goede start aan de middelbare school te beginnen en daar deed ze dan ook haar best voor.  

Anton Camfferman werkte bij Vopak. Hij was daar operator in het Botlekgebied en was daarnaast erg actief in de OR en de COR. Hij was een sociaal persoon. Het maakte niet uit welke functie iemand bekleedde, hij behandelde iedereen hetzelfde.

Lianne Camfferman-Janssen was lid van korfbalvereniging Sporting Delta in Dordrecht. Het echtpaar wordt herdacht op de website van de sportclub.

De Oekraiense president Porosjenko (tweede van links) en de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne Kees Klomenhouwer leggen bloemen bij de Nederlandse ambassade in Kiev.Beeld epa
Antoine Camfferman en Lianne Camfferman-Janssen op een foto die is toegezonden door nabestaanden.Beeld -

Inge van der Sar en Gijs van Duijn
Inge van der Sar (33) en Gijs van Duijn (47) waren donderdag op weg om vakantie te vieren. Inge was lerares op basisschool De Regenboog in Uithoorn, Gijs was een logistiek manager in Noord-Holland. Ze woonden in Leimuiden, vlakbij Schiphol en waren beiden erg actief op hun tennisvereniging.

Niet lang na de ramp plaatste het bestuur van tennisvereniging Leimuiden een In Memoriam op de website. Ze noemden Inge de motor van de jeugdcommissie en Gijs een fantastisch lid. 'Wij zullen Inge en Gijs herinneren als geweldige mensen, die er voor elkaar waren, maar ook altijd voor anderen klaar stonden, sociaal zeer bewogen mensen', schrijft het bestuur. 'Wij zullen Inge en Gijs enorm gaan missen en zullen hen nooit vergeten.' Op zowel de tennisclub als op hun beider voetbalvereniging Kickers 69', is een condoleanceregister geopend. Ook op het gemeentehuis is een plek ingericht voor vrienden en familie.

Helena Sidelik
De Australische Helena Sidelik (56) was naar Amsterdam afgereisd om een bruiloft van vrienden bij te wonen. Nadat ze vier jaar geleden haar partner had verloren, was Helena aan een nieuw leven begonnen. Australische nieuwsmedia tonen foto's van een lachende vrouw, proostend met een biertje of een glas wijn. Vrienden en familie omschrijven haar als een vrolijke, levendige vrouw met gevoel voor humor, 'the life of the party'.

Twitter bericht wordt geladen...

Maarten de Vos
De 18-jarige Maarten de Vos uit Nigtevecht zou met zijn broer gaan backpacken in Maleisië. Hij had de reis cadeau gekregen omdat hij net was geslaagd op de middelbare school. De broers zouden tijdens hun tocht langsgaan bij hun oma, de moeder van hun vader. Maarten werkte in supermarkt Attent in zijn woonplaats. Afgelopen zondag werd tijdens een kerkdienst stilgestaan bij zijn dood. Hij is een van de elf slachtoffers uit de provincie Utrecht.

Mohd Ali Md Salim  
De Maleisiër Mohd Ali Md Salim (29) was promovendus klinische neuropsychopathologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vrienden in Nederland omschreven hem als vrome moslim die voor iedereen klaar stond: 'Hij zorgde voor iedereen die dit huis bezocht. Hij was als een zoon. Als je ziek was, stond hij voor je klaar. Hij kookte alles wat je maar wilde. Als je geen boodschappen kon doen, deed hij het voor je. Hij sprong op zijn fiets en haalde wat je wilde hebben. Een betere vriend was niet te vinden.'  

Ali Salim was op weg naar zijn familie om het Suikerfeest te vieren. Kort voor het opstijgen zette hij vanuit het vliegtuig een filmpje op Instagram: 'In de naam van Allah, ik ben een beetje zenuwachtig.'

Twitter bericht wordt geladen...

Victor Oreshkin
De ouders van de Australische Victor Oreshkin (29) stonden vrijdagochtend op het vliegveld in Sydney om hun zoon op te halen na een reis van vijf weken door Europa. Hij kwam nooit aan.

De familie Oreshkin maakt deel uit van de hechte Slavische gemeenschap in Sydney. Victor was daar zeer actief in de plaatselijke Evangelische Pinkstergemeente. Pastoor Alex Minchenko en zijn vrouw Lara beschrijven hem als rustig en bescheiden. Victor deed veel voor de kerk, maar behoefde nooit erkenning. Hij hield zich liever op de achtergrond. 'Bestonden er maar meer mensen als Victor in de wereld,' verklaart Lara Minchenko aan de Sydney Morning Herald. 'Dan zou er vrede zijn.'

Erik Pieter van Heijningen, Tina Mastenbroek en Zeger
Tina Mastenbroek zou in november 50 jaar zijn geworden. Daarnaast was ze dit jaar 25 jaar getrouwd én 25 jaar lang lerares Nederlands. Dat wilde ze met een groot feest gaan vieren als ze terug kwam van vakantie, schrijft The Hamilton Spectator. Voordat ze met haar partner Erik Peter van Heijningen en zoon Zeger vertrok naar Bali en Java nam ze eerst nog de trein om haar 80-jarige moeder te bezoeken, want die was maar alleen. Mastenbroek gaf les aan vele leerlingen, eerst aan het Goois Lyceum en later aan het Roland Holst College, meldt de Gooi- en Eemlander. Ook gaf ze kort les aan het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, mailt een collega aan de Volkskrant. 'Ik herinner me haar als een van de leukste en vriendelijkste leraren uit die tijd, en ik weet zeker dat meer mensen er zo over denken.'

Haar zoon Zeger van Heijningen zat in 5 vwo op het Comenius College - dat ook treurt om het verlies van een andere leerling, Christopher Allen (zie elders in dit overzicht).

Het is een van de drie Hilversumse gezinnen (plus de zoon van een vierde) die bij de vliegtuigramp om het leven zijn gekomen.

Charles Tamtelahitu (63)  
Charles Tamtelahitu werd geboren in Surabaya maar verhuisde op zijn zestiende naar Nederland. Sinds 1979 woonde hij in Lelystad.  

Tamtelahitu was actief in de Molukse gemeenschap in Nederland. Hij was beoefenaar van de vechtsport pencak silat en gaf les aan een sportschool in Purmerend.

De moeder van Tamtelahitu was een dag voor de vliegramp overleden en zou op vrijdag 18 juli in Surabaya begraven worden. Hij kon op het laatste moment een plek aan boord krijgen; zijn zoon en dochter moest hij in Nederland achterlaten.

Twitter bericht wordt geladen...

Thamsanqa Uyterlinde-Nota
De Amsterdammer Thamsanqa 'Tami' Uyterlinde was van Zuid-Afrikaanse afkomst maar had alleen een Nederlands paspoort. Samen met een vriend vormde hij het rapduo Bende van Ellende. In het rapcircuit stond hij bekend als MC Grape. Uyterlinde was op weg naar zijn vriendin in Maleisië.

Marco Grippeling
De van oorsprong Nederlandse Marco Grippeling (48) woonde in Melbourne, Australië. Hij kwam naar Nederland voor het 50-jarige huwelijksfeest van zijn ouders. Zijn vrouw ging eerder met een andere vlucht terug naar Melbourne. Grippeling vloog met MH17.  

Grippeling groeide op in Castricum en studeerde aan de HTS in  Alkmaar. Hij werkte al 18 jaar als consultant voor internetbeveiliging. Zijn laatste opdrachtgever was het Australische mijnbedrijf Rio Tinto. Hij heeft ook gewerkt bij het Europese Nucleaire Onderzoeksinstituut CERN in Genève. Tijdens zijn tijd bij CERN was Marco lid van de Friday Beer Club, een groep vrienden die na het werk op vrijdag vaak bij Les Brasseurs op de Place de Cornavin in Genève het weekend begonnen, mailt een lezer aan de Volkskrant.

Frank van der Weide en Helen Van der Weide-Borgsteede
Helen Van der Weide-Borgsteede was de juf van groep 6 en de nieuwe juf van groep 5 op bassischool De Cirkel in Amstelveen. 'Ze was heel lief en echt een topmens. Ze zal ontzettend worden gemist', zegt directeur Fred van Oijen tegenover RTV Noord-Holland. Op de website van de school had de juf over zichzelf geschreven: 'Ik ben graag bezig met het ontwerpen van dingen op de  computer. Ik sport ook heel graag, vind het fijn om door landen te reizen en ben dol op lekker eten.' Over haar favoriete vak rekenen: 'Kinderen hebben vaak hele verschillende en goede ideeën en oplossingsstrategieën. Daarnaast vind ik geschiedenis en creatief ook heel leuk.' Op de website wordt ze beschreven als 'een lieve, vrolijke juf die midden in het leven stond'.

Haar partner Frank van der Weide was werkzaam als Manager IT Infrastructuur bij WPG Uitgevers. 'We delen het ongeloof en verdriet van al zijn collega's', schrijft algemeen directeur Koen Clement op de site van het bedrijf.

Frank en Helen waren beide lid van korfbalvereniging Triaz. Frank speelde in de hoofdklasse en is ondermeer ook bestuurslid geweest. 'Triaz verliest niet alleen twee betrokken leden van het eerste uur maar vooral twee aimabele mensen. Op dit soort momenten is het leven niet eerlijk', schrijft de vereniging.

Benoît Chardome
Benoît Chardome (51) werd geboren in Namen maar had België al jaren geleden achter zich gelaten. Na tien jaar in Nieuw-Zeeland te hebben gewoond en gewerkt als restauranteigenaar vestigde hij zich zes jaar geleden op Bali, waar hij financieel directeur was van een vakantiecentrum.

Chardome was in de jaren '80 scoutingleider in Antwerpen. 'Een een eeuwige optimist', zei scoutingleider Philippe Halsberghe in Het Laatste Nieuws over hem. 'Hij was altijd heel positief en heel ondernemend.' Nieuw-Zeelandse vrienden herinneren Chardome als het middelpunt van elk feest.

In juni was hij in België met zijn Maleisische vriend Puput getrouwd. In België, want in Maleisië kon dat niet. Het pasgetrouwde stel was nog op huwelijksreis, maar Chardome moest wegens zijn werk eerder terugkeren naar Bali. De huwelijksreis zou voortgezet worden als hij zou terugkeren van Bali.

Puput was in Zwitserland toen zijn man overleed.

Wajang Sujana (24), eigenaar van een klein wellness centrum in het noorden van Bali, was aanwezig op de bruiloft van Chadome en zijn vriend. Hij zat ook in het toestel.

Een foto van Benoit Chardome bij een herdenking in Berchem.Beeld afp

Miguel Panduwinata en Shaka Panduwinata
De twee broers Miguel Panduwinata (11) en Shaka Panduwinata (19), die onder zijn medestudenten en vrienden vooral bekend stond onder zijn tweede achternaam, Calehr, werden geboren op Indonesië en woonden in Almere. Ze zouden 17 juli op vakantie gaan samen met hun oma, die in de Verenigde Staten woont en via Singapore vloog. Hun derde broer en een familievriend zouden later afreizen.   

Miguel was tot voor de zomervakantie leerling op basisschool Letterland en zou in augustus beginnen op de International School Almere. De school waar zijn broer Shaka twee jaar geleden zijn eindexamen haalde. Shaka studeerde Textile Engineering and Management in Enschede en had net te horen gekregen dat hij over was naar het tweede jaar.   

Beide scholen hebben een condoleanceregister geopend, net als de familie zelf.

Shaka en Miguel op foto's die zijn toegezonden door nabestaanden.Beeld -

Jack O'Brien
De 25-jarige Australiër was op terugreis na zeven weken door Europa gereisd te hebben. 'Het leven van onze geliefde zoon en broer Jack is zo plotseling beëindigd', laat zijn familie in een statement weten. Op Facebook bewijzen vrienden en bekenden een laatste eer aan een 'beautiful soul' met een passie voor het leven.

John Alder en Liam Sweeney
Gebeden werd er het weekend na de ramp in verschillende kerken in Tyneside, de Britse regio ten noordoosten van Newcastle. Net als John Alder en Liam Sweeney was dominee Glyn Evans van de Sint Andreuskerk in Newcastle een groot supporter van Newcastle United. Maar je hebt fans, en je hebt Alder en Sweeney. 'Ze waren loyaal op een manier die me aan het geloof doet denken', zei Evans tegen de krant The Chronicle. 'Geloof betekent opoffering, en ze offerden tijd en geld op voor Newcastle United.'

De twee fans waren op weg naar Nieuw-Zeeland, om er een wedstrijd in het voorseizoen van hun club te kunnen zien. Alder, in de 60, werkte vroeger voor British Telecom, en was bijgenaamd 'de begrafenisondernemer' vanwege zijn gewoonte in pak op de tribune van zijn club te verschijnen. Alder miste sinds 1973 slechts één wedstrijd van Newcastle United - en dat is met alle uitwedstrijden meegeteld. Zijn moeder lag toen op sterven. Newcastle, zeiden vrienden van hem, heeft zijn belangrijkste fan verloren.

Liam Sweeney (28) kende men bij de club als 'de grote vriendelijke reus'. Ook hij ademde voetbal. Op zijn 16de verliet Sweeney de Saint Cuthberts Catholic School in Newcastle om in een supermarkt te gaan werken. Daar werkte hij nog steeds, volgens zijn broer Mark was het vooral een manier om geld te verdienen zodat hij wedstrijden van Newcastle United kon zien. 'Hij leefde voor die club.'

Bloemen en voetbalshirts als eerbetoon aan Alder en Sweeney bij het monument voor Sir Bobby Robson, buiten het Newcastle United-stadion St. James Park.Beeld ap

Robert (Rob) van Keulen, Caroline van Doorn, Allard van Keulen, Jeroen van Keulen
Bewoners van Teteringen sloeg de schrik om het hart toen op beelden van de Russische televisie het paspoort van Allard Tomas van Keulen (16) te zien was. Opgevist uit de wrakstukken van MH17. Michiel Keulemans, voorzitter van de plaatselijke hockeyclub, pakte meteen de ledenadministratie erbij. 'Zelfde voorletters, zelfde geboortedatum, dan weet je eigenlijk genoeg', zei hij tegen Omroep Brabant.

Het gezin uit Teteringen zou drie weken op vakantie gaan in Indonesië. Ze waren er al eerder geweest en dat was goed bevallen. Nu, in wat hun eerste vakantieweek had moeten zijn, is de stoep voor hun huis bezaaid met bloemen.

Robert had volgens buurtbewoners een belangrijke functie bij chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Hij vloog de hele wereld over. Een bekende mailt aan de Volkskrant: 'Rob en ik zijn tegelijkertijd afgestudeerd aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft. Hij begon zijn loopbaan bij Fokker op de afdeling Aerodynamica. We hebben vijf jaar samen gecarpooled. Hij was een ontzettend grappige kerel. Ik moest een keer voor een evacuatietest een crashtest-dummy van TNO meenemen naar de Fokker fabriek. Die zware pop wurmden we in de kleine auto op de achterbank, naast Rob. Toen we in de file stonden en iedereen suf voor zich uit staarde, kwam Rob op het lumineuze idee om de pop met zijn hoofd tegen de voorstoel aan te rammen. De rest van de reis hebben we geschaterd om de verschrikte koppen van onze lotgenoten in de file op de A4.

'Ik geloofde niet dat hij het was, op die passagierslijst en refereerde aan een eerdere crash. Hij was namelijk in 1993 aan boord van het prototypetoestel van Fokker toen dat van de baan raakte in Eelde. Dus had hij zijn portie vliegtuig crashes al gehad. Dacht ik.'

Caroline werkte als anesthesist bij het Amphia ziekenhuis in Breda. Allard zat in 4 vwo van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, Jeroen in 3 vwo. De school heeft op zijn website de klassenfoto's van beide jongens geplaatst.

Bij het zien van de foto van Jeroen moest Ellen Wamelink terugdenken aan vorig jaar, toen ze met haar gezin op de camping stond. Jeroen speelde tafeltennis met haar zoon Frederik. 'Hij gaf me een hand, stelde zich voor en bedankte later beleefd voor het drinken en de chips. Waarschijnlijk heb ik nog een flauwe opmerking tegen onze dochter Tessel gemaakt dat ik zo iemand wel als schoonzoon wilde.'

Twitter bericht wordt geladen...

Jiee Tambi Bin (49), Azira Binti Ghazalee (46), hun zoons Muhammad Afzal (19) Muhammad Afif (19)  en Muhammad Afruz (13) en hun dochter Marsha Azmeena (15)
Het gezin-Tambi Bin plaatste via moeder Azira vlak voor hun vertrek nog een foto van de koffers op Facebook, met een vrolijke boodschap eronder. 'Begin van onze nieuwe reis', met vier roze hartjes erachter. Het gezin reisde vader Jiee Tambi Bin achterna, die drie jaar in Kazachstan werkte voor een bedrijf dat in handen is van Shell. Het bedrijf had hem net toestemming gegeven om overgeplaatst te worden naar Kuala Lumpur. Tegen The Malay Mail Online zegt Jamilah Noriah Abang Aji Anuar, de 72-jarige moeder van Azira, dat haar dochter er zin in had weer terug te zijn in Kuala Lumpur om er Hari Raya te vieren, het einde van de vastenmaand Ramadan. Ze was zelfs kleren aan het bestellen die ze tijdens het feest kon dragen.

Om naar Kazachstan te verhuizen had Azira drie jaar onbetaald verlof opgenomen van haar werk als ingenieur in Bintulu. Het gezin hield van reizen: op de Facebookpagina van Azira zijn foto's te zien uit Turkije, Zwitserland en Duitsland.

Rob van der Linde, Erla Palm, Merel en Mark
Rob en Erla van der Linde uit het Drentse Roden zouden met hun dochter Merel (17) en zoon Mark (12) een vakantie van drie weken gaan vieren in Maleisië, meldt de Stentor. Merel had net haar eindexamen gehaald op de RSG in Leek, terwijl Mark net klaar was met de basisschool. Erla kwam oorspronkelijk uit het Gelderse Vaassen en is vervolgens met haar partner Rob van der Linde naar Roden verhuisd.

Barry Kooijmans, April van Doorn, Isa en Mira
Barry Kooijmans, zijn vrouw April en hun dochters Isa (10) en Mira (12)
Burgermeester Kees Luesin van Doesburg spreekt tegenover de Gelderlander van een 'maatschappelijk actief' gezin. Kooijmans was eerder voorzitter en bestuurslid van de Rotary Doesburg, en daarnaast was hij directeur van Nomad in Zevenaar. April van Doorn was werkzaam bij het bedrijf Ubbink.

Barry en April waren tot voor kort lid bij de hockeyclub MHC Dieren, waar ze vooral op zondagochtend en soms op woensdagavond aan trimhockey deden. Isa zat op de Anne Frankschool.

Emiel Mahler en Elaine Teoh
Emiel Mahler (27), opgegroeid in Damwoude (Friesland), was samen met zijn Maleisische vriendin Elaine Teoh op weg naar een bruiloft in Maleisië. Het stel woonde in Melbourne en ze waren een paar weken in Nederland om hier vakantie te vieren met familie en vrienden van Emiel.

Een klasgenoot van het VWO op het Dockinga College in Dokkum memoreert: 'Emiel was geliefd bij leerlingen en leraren, had eigenlijk geen vijanden en was betrouwbaar. In zijn jeugd was hij een talentvolle tennisser, maar daar is hij redelijk vroeg mee gestopt. Hij voetbalde graag met vrienden en volgde SC Cambuur op de voet. Dat deed hij nu ook nog vanuit zijn woonplaats Melbourne. Daarnaast was hij ambitieus, hij keek over grenzen heen.' Mahler woonde en werkte al eerder in onder andere Stockholm en Londen. Sinds 2008 werkte en woonde Emiel in Australië.

Elaine en Emiel waren beiden werkzaam in de financiële sector. Elaine werkte bij IG Australia, waar Emiel ook werkte tot afgelopen december toen hij het bedrijf inruilde voor Vanguard Australia. IG Australia zegt diep bedroefd te zijn door het nieuws: 'Ze waren beiden zeer gewaardeerde en geliefde teamgenoten van ons hechte team.' Ook een woordvoerder van Vanguard laat aan Australische media weten geschokt te zijn door het nieuws. 'Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Emiel'.  

De Maleisische studentenvereniging van de Universiteit van Melbourne, waar Elaine deel van uitmaakte, heeft een verklaring afgegeven op de Facebookpagina. 'Het was een zwaar jaar voor Maleisië. Laat ons eensgezind blijven en hopen op verbetering'.

Nur Shazana Mohamed Salleh, stewardess
Het was de grote droom van Nur Shazana Binti Mohamed Saleh (31) om stewardess te worden. En het kostte haar heel veel sollicitaties eer ze werd aangenomen bij Malaysia Airlines, vertelt de vader van Salleh aan The Malaysian Insider. Sinds 2004 werkte Salleh, geboren in Penang, bij de luchtvaartmaatschappij. Ze was de oudste van vier kinderen. Haar ouders hoopten dat ze snel zou gaan trouwen.

Nur Shazana Mohamed Salleh op een foto op een mobiele telefoon van een oud-klasgenoot, tijdens een gebedsbijeenkomst voor de slachtoffers van vlucht MH17.Beeld reuters

Erik Maas en Petra van Eldijk
Erik Maas (1963) uit Den Bosch en zijn vriendin Petra van Eldijk (1963) uit Wijchen waren op weg voor een vakantie in Indonesië. Maas was mede-eigenaar van adviesbureau Twinlog. Daarvoor werkte hij jarenlang bij Cap Gemini. Eldijk was actief als leidinggevende in het onderwijs.

Petra van Eldijk speelde volleybal bij Trivos in Wijchen. Nadat zij daar stopte als speler bij de recreanten, heeft zij nog een aantal jaren actief jongens- en meisjesteam begeleid, meldt de club.

Erik Maas was lid van de modelvliegclub The Hawks in Vught. Hij vloog daar met een helikopter. Maas laat een zoon achter, Eldijk een zoon en een dochter. Samen waren zij bezig met de koop van een nieuw te bouwen woning in Wijchen.

Erik Maas en Petra van Eldijk na een bezoek aan North Sea Jazz. De foto is aan de Volkskrant gestuurd door een familielid.Beeld -

Philomene Tiernan
Zuster Philomene Tiernan (77) was een rooms-Katholieke non die werkte op de Kincoppal - Rose Bay School of the Sacred Heart vlakbij Sydney. Tiernan was op weg terug van een conferentie, daarvoor was ze in Joigny in retraite, niet al te ver van Parijs. In de Sint Franciscus Xavier-kerk had ze Sint Madeleine Sophie Barat opgebaard had gezien. Dat was, schrijft Hilary Johnston-Croke op de website van de school, een heel speciaal moment voor haar. Johnston-Croke omschrijft Tiernan als een meelevend iemand, en een fantastische mentor en goede persoonlijke vriend. Tiernan werkte in verschillende functies meer dan dertig jaar voor de school bij Sydney.

De Kincoppal-Rose Bay School, op zaterdag 19 juli.Beeld afp

Sergio Ottochian, Esther de Ridder, Elsemiek de Borst en Julian Ottochian.
Sergio Ottochian en Esther de Ridder zouden samen met Elsemiek, de dochter van Esther uit een eerder huwelijk, en hun zoontje Julian drie weken gaan rondtrekken door Maleisië: 'Gekke beesten en imposante tempels bekijken. Puffen van de hitte, zich verwonderen over plaatselijke eetgewoontes, stilstaan bij de armoede en respect hebben voor de cultuur', schrijft Remco de Ridder, halfbroer van Esther. Het was ze niet gegund.

Het gezin woonde in de Vogelwijk in Den Haag, waar Sergio was opgegroeid. Als kind voetbalde hij met vriendjes op de Kwartellaan. Hij studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Na zijn studie werkte hij voor Shell. Met zijn toenmalige partner woonde hij voor het bedrijf in Schotland, Brunei en Nigeria. Zo'n tien jaar geleden keerde hij terug naar de Vogelwijk. Hij werkte als general manager bij energieconsultant Xodus B.V.

Sergio hield van voetbal, cricket en darten. 'Sergio had het er met mij vaak over om later in het buitenland samen naar mooie cricketwedstrijden te gaan kijken. Helaas gaat ook deze droom aan hem voorbij', mailt jeugdvriend Erik Kuipers aan de Volkskrant.

De Haagse Esther de Ridder (52) bracht haar middelbare schooltijd door op het Dalton Lyceum in Voorburg, alvorens zij rechten ging studeren in Leiden. Na haar titel 'Meester in de Rechten' te hebben behaald, ging zij bij de gemeente Den Haag werken als jurist bij de Dienst Stadsontwikkeling. Daar hield zij zich bezig met de juridische gevolgen van bestemmingsplannen. Uit haar eerste huwelijk met Hans de Borst is haar dochter Elsemiek geboren. Met Sergio Ottochian kreeg zij een zoon, Julian. De laatste jaren wijdde zij zich aan de zorg voor haar gezin.

Elsemiek de Borst (17) zou volgend jaar eindexamen gymnasium doen aan het Segbroek College in Den Haag. Daarna wilde ze bouwkunde studeren aan de TU Delft. 'Zeer bedankt voor het vermoorden van mijn lieve en enige kind', schrijft de vader van Elsemiek, Hans de Borst, geëmotioneerd in een open brief gericht aan Russische president Poetin, de separatisten en de Oekraïense regering. 'Ik hoop dat het zinloos gedoe dat mij getroffen heeft misschien nog een mini-centimetertje kan betekenen voor de wereldvrede', verklaart De Borst tegenover Hart van Nederland.

Julian Ottochian zat in groep 6 van Nutsschool Laan van Poot. De school laat weten 'diep geschokt en verdrietig' te zijn.  Ook voetbalclub HBS geeft te kennen 'diep geraakt' te zijn door het verlies van hun jeugdlid.

Bloemen bij een geïmproviseerde gedenkplaats op Schiphol.Beeld getty

Alex Ploeg, Edith Ploeg-Cuijpers, Robert Ploeg en Robin Hemelrijk
Alex Ploeg (58) zat met zijn vrouw Edith Ploeg-Cuijpers, hun zoon Robert en een schoolvriend van Robert, Robin Hemelrijk, in MH17.  Het gezin kwam uit Maarssen, Robin uit Harmelen.

Alex Ploeg werkte als bioloog bij Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemers in de huisdierensector. Zijn specialisme: exotische vissen. In die hoedanigheid, maar ook als generaal bij de verenigingen Ornamental Fish International en de European Pet Organisation, reisde hij veel naar Azië.

Zijn vrouw Edith was actief als Lotusslachtoffer in de EHBO- en BHV-wereld, waar ze bekend stond als een fijne collega waar je goed mee kon samenwerken. 'Edith, jouw altijd aanwezige glimlach zullen wij nooit vergeten', memoreert de website van Lotuskring IJsselstein

Joost de Jongh, voorzitter van Dibevo, schreef op zijn website een In Memoriam voor de familie. 'Alex was een echte wereldburger wiens hart in Azië lag', schrijft hij. 'Hoe navrant is het dan dat hij om het leven kwam tijdens een reis naar dat werelddeel waar hij zijn vrouw en vooral zijn zoon wilde tonen waar hij altijd naar toe ging.' Het verlies van de familie slaat een krater bij alle vrienden en collega's, schrijft ook de website aquariuminfo.nl.

Robin Hemelrijk uit Harmelen zat in 4 havo op het Minkema College in Woerden. De school waar ook Robert-Jan en Frederique van Zijtveld zaten. Op die school vond vrijdag een bijeenkomst plaats. Robert was student Informatica aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en zou aan zijn tweede jaar beginnen na de zomervakantie.

De familie Ploeg laat twee dochters na.

Nick Norris en Mo, Evie en Otis Maslin
Nick Norris (68) was op weg terug naar Perth met zijn drie kleinkinderen Mo (12), Evie (10) en Otis Maslin (8) na een vakantie in Amsterdam. Hun ouders, Rin Norris en Anthony Maslin, waren niet aan boord; Nick Norris reisde vast terug om op tijd te zijn voor het nieuwe schoolsemester. Ouders Norris en Maslin waren op het moment dat vlucht MH17 neerstortte nog in Amsterdam.

Nick Norris was luitenant-kolonel bij de  Australische reservisten geweest en rector van een school. Hij was een actief zeiler en lid van de South Perth Yacht Club, schrijft de nieuwssite Perth Now. Met zijn dochter Natalia Gemmell had hij aan de telefoon nog grappen gemaakt over de vlucht, refererend aan vlucht MH370, de vlucht van Malaysian Airlines die in maart van dit jaar verdween. Brack Norris, de oom van de drie kinderen en zoon van Nick Norris, zei tegen ABC News buitengewoon veel van zijn vader te hebben gehouden. Zijn omgekomen neefjes en nichtjes noemt hij 'erg intelligent, ze hielden van de sporten die ze deden, zoals surfen bijvoorbeeld'. Mo Maslin speelde bij de Scarborough Junior Football Club.

Evie, Mo en Otis Maslin, op een foto die door de familie aan persbureau AP is gegeven.Beeld ap

Kevin Jesurun
Kevin Jesurun woonde op Curaçao. Hij stond daar in 2010 op plaats elf van de kandidatenlijst van politieke partij Pais, schrijft de Curaçaose krant Amigoe. Hij was in Nederland voor het afstuderen van zijn nichtje. Met de fatale vlucht MH17 zou hij hebben willen doorreizen voor een vakantie.

Bekenden omschrijven Jesurun als een globetrotter die erg geïnteresseerd was in andere culturen, en dan met name die in het Verre Oosten. Hij was de zoon van de in 2010 overleden Arthuro 'Tula' Jesurun en de neef van voormalig gevolmachtigde minister Edsel 'Papi' Jesurun.

Vrienden van Jesurun hebben via Facebook de 'Kevin Jesurun World Peace Foundation' opgericht.

Nguyen Ngoc Minh, Dang Minh Chau en Dang Quoc Huy
Een Vietnamees gezin uit Delft bestaande uit moeder Nguyen Ngoc Minh (37), dochter Dang Minh Chau en zoon Dang Quoc Huy is bij de vliegtuigramp om het leven gekomen. Ze waren voor vakantie op weg naar Vietnam, schrijft Omroep West.

Minh is geboren in Hanoi, maar verhuisde later naar Delft. Haar man Minh Dang Quoc Thang kwam eind vorig jaar om het leven bij een ongeluk, staat te lezen op de Vietnamese onlinekrant Vietnamnet.

In Delft zijn de vlaggen in de straat halfstok gehangen. Precies een week na de ramp is een stille tocht voor de familie Dang georganiseerd.http://english.vietnamnet.vn/fms/society/107872/vietnamese-woman-and-her-two-kids-die-in-mh17-incident.html

Twitter bericht wordt geladen...

Robert-Jan en Frederique van Zijtveld en Robin Hemelrijk
In Vleuterweide is zaterdagavond een stille tocht gehouden voor broer en zus Robert-Jan van Zijtveld (18) en Frederique van Zijtveld (19) uit Vleuten de Meern. Zij waren samen met hun grootouders Jan van der Steen en Cornelia Voorham op weg naar Borneo voor een vakantie.

De tocht begon om 21.30 uur bij de parkeerplaats van de Albert Heijn in de wijk Vleuterweide waar de broer en zus een bijbaan hadden. Ongeveer 500 mensen liepen vanaf de AH naar het huis van de familie Van Zijtveld, meldt RTV-Utrecht.

Robert-Jan en Frederique zaten op het Minkema College in Woerden, respectievelijk in 5- en 6 vwo. Behalve de broer en zus treuren ze daar ook om Robin Hemelrijk uit 4 havo, die met een bevriende familie op vakantie was. Vrijdag kwamen leerlingen, ouders en docenten samen op het college om het drietal te herdenken.

'Zelden heb ik zoveel stille mensen gezien op school', zegt Alice Timmermans, rector van het Minkema College voor het hek van de school. Achter haar op het schoolplein staan groepjes kinderen. Ze leggen een bloemetje neer voor bij de ingang van het gebouw, omhelzen elkaar, huilen of zijn stil.

'Je ziet altijd rampen op tv en dat is al erg, maar nu zijn het kinderen die je op de gang hebt zien lopen. Hebt zien lachen. Dat hoort gewoon niet', zegt Victoria (15), leerling van het Minkema College, wanneer ze samen met haar vriend de school uit loopt.

Leerlingen bij het Minkema College in Woerden, vrijdag.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Liam en Frankie Davison
Elke zaterdag trok de Australische schrijver Liam Davison (56) er op uit met een groep van ongeveer 50 fietsers. 35 kilometer fietsen en daarna koffie samen, schrijft The Age. Davison werd geboren in Melbourne op 29 juli 1957 en gaf les in creatief schrijven aan het Chrisholm Instituut in Franston tot 2007. Davison publiceerde zeker zeven boeken en kreeg verschillende prijzen voor zijn werk. Ook schreef hij soms recensies voor de krant The Australian.

Naast Liam zat zijn vrouw Francesca (54), beter bekend als Frankie. Ze was een geliefd docente aan verschillende scholen op het schiereiland Mornington, waar het echtpaar woonde. Schoolhoofd Helen Carmody omschrijft Davison als een 'warm en liefhebbend' persoon. 'De leerlingen waren gek op haar.'

Het echtpaar-Davison was op de terugweg van een vakantie in Europa. Ze laten twee kinderen van in de 20 na.

Shi Ing Ng, Lyeti Elisabeth Ng en Jianhanbenjamin Lee
Shi Ing Ng (33) was op weg terug van Antwerpen, waar de docent ontwikkelingspsychologie een paper had gepresenteerd op Antwerp CALL 2014, een congres in de Belgische stad. Sinds september 2011 werkte Ng aan de UMS-universiteit in Maleisië, waar ze ook les gaf in Engels als tweede taal. Op de website van de universiteit wordt Ng omschreven als een hardwerkend en toegewijd docent. Ze reisde samen met haar zoon Ben (voluit Jianhanbenjamin), die net 1 jaar oud geworden was, en haar jongere zus Lyeti Elisabeth Ng. Haar man kon niet meekomen vanwege zijn werk bij de Maleisische marine.

Jeroen van de Mortel, Winneke van Wiggen en Milia
Jeroen van de Mortel, zijn vrouw Winneke van Wiggen en hun 11-jarige dochter Milia waren op weg naar vakantie. Hun oudere zoon Yarick (18) was niet mee. De drie zouden drie weken door Maleisië reizen om het 12,5-jarige huwelijk van de ouders te vieren, weet het AD.

Milia was turnster in de 2e divisie (jeugd1-N3) bij de Amsterdamse gymnastiekvereniging Turnz. De twaalfjarige Puck, een vriendinnetje van Milia, vroeg daags na de ramp op 3FM het nummer 'You're My Best Friend' van Queen aan voor Milia. 'Morgen zou ze eigenlijk twaalf worden.'

Jeroen Renkers, Karin Hoonakker en Tim
Jeroen Renkers, zijn vrouw Karin Hoonakker (beiden 55) en hun zoon Tim (15) waren onderweg voor hun vakantie. De 19-jarige dochter Katja was thuisgebleven.

Jeroen Renkers werkte als hoofd locatiebeheer bij NV Afvalzorg Holding in Nauerna. 'Jeroen was een loyale, bevlogen en zeer geliefde collega binnen Afvalzorg. We zullen zijn energieke inzet en niet aflatend enthousiasme enorm missen', schrijft het bedrijf op haar site. In zijn vrije tijd was Renkers regelmatig op de golfbaan te vinden in het gezelschap van een goede vriend, die hem omschrijft als een 'fanatiek golfer'. Een vogelliefhebber was hij ook: hij wist veel van vogels en vertelde er graag over.

Karin Hoonakker was consultant bij TriamFloat, een instelling die zich toelegt op opleidingskundige dienstverlening. 'Wij zijn intens verdrietig om het verlies van onze geliefde collega Karin en leven mee met haar dochter Katja, die alleen in Nederland is achtergebleven.'

Tallander Niewold (22)
Soldaat eerste klasse Tallander Niewold (22) uit Brummen was op weg naar Bali om er zijn broer op te zoeken. Niewold diende in de Echo-groep van het 45ste Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland. Niewold speelde in het tweede elftal van Sportclub Brummen, maar kwam daar volgens een bericht op de website van de club nauwelijks in actie omdat zijn werk als militair al zijn aandacht opeiste.

John Lahaye en Lilian Brouwers
John Lahaye (54) en zijn vrouw Lilian Brouwers uit Maastricht waren op weg naar Indonesië, waar ze met een bevriend echtpaar een fietsvakantie zouden houden. Lahaye werkte twintig jaar bij de gemeente Eijsden-Margraten, staat in een bericht over hun overlijden op Maastricht.gezien.nl. Lahaye was concerncontroller sinds mei 2012 bij de gemeente, daarvoor was hij griffier, kabinetschef van de gemeente Eijsden en communicatieadviseur. Lilian Brouwers werkte eerst als accountmanager en later als loopbaanadviseur voor Mondriaan, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg met voornamelijk vestigingen in Limburg.

Bryce Fredriksz (23) en Daisy Oehlers (20)
Met zijn vriendin Daisy Oehlers was Bryce Fredriksz uit Rotterdam op weg naar Bali, om tijdens een vakantie op het Indonesische eiland bij te komen van een moeilijke tijd, nadat de moeder van Daisy 2,5 maand geleden overleed. De vader van Bryce komt uit Indonesië. Bij WCR uit Rhoon speelde Bryce in het tweede elftal, als invaller gaf hij af en toe training aan de E-jeugd van SV Ommoord op sportpark Zwanesse. Op het supportersforum FR12 van Feyenoord wordt Fredriksz herdacht, hij was er actief onder de naam Brycefr1-3. Bryce studeerde verkoop aan ROC Zadkine in Rotterdam, Daisy werkte bij The Hospitality Club in Rotterdam, een plek die te huren is voor feesten, trainingen of trouwerijen. 

Bryce en zijn vriendin, op een ongedateerde foto die door de moeder van Bryce aan persbureau AP is gegeven.Beeld ap

Dave Hally (44), zijn vrouw Kim Hally-Verhaegh en hun dochter Megan (4)
Het gezin Hally woonde in het Limburgse Helden waar Megan naar de basisschool ging. Zij namen donderdag 17 juli het vliegtuig op weg naar hun vakantiestemming Bali. Dave Hally was werkzaam als accountmanager bij een leverancier van brandstoffen en smeermiddelen in Horst. Op de Facebookpagina van dat bedrijf staat: 'dit is het noodlot in zijn ergste vorm, we kunnen het gewoonweg niet bevatten'.

Dave volleybalde al twintig jaar bij vereniging Peelpush in Meijel. 'Dave, 44 jaar, was met zijn vrouw Kim en dochtertje Megan op weg naar hun vakantiebestemming Bali, die zij helaas nooit zullen bereiken', schrijft de club op de website. De familie Wals, die met zes gezinsleden aan boord van de MH17 was, speelde bij dezelfde vereniging.
 
Kim Hally-Verhaegh richtte drie jaar geleden haar eigen bedrijf '5 sterren support' op, voor 'interim management en office support'.

Bloemen op Schiphol ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp.Beeld epa

Erik van der Poel (28) en Truike Heemskerk (30)
Truike Heemskerk en Erik van der Poel vertrokken donderdag op vakantie naar Bali. Zij woonden sinds vorige zomer in Rijpwetering, zo'n tien kilometer boven Leiden. Erik voetbalde daar in het derde van sportvereniging ROAC en begeleidde een jeugdteam bij de club. Truike was verzorgster van het eerste elftal van ROAC, zo staat te lezen op de website van de club.

Secretaris Angela van der Hulst zei vrijdag tegen het Leidsch Dagblad: 'Dit is verschrikkelijk voor de ouders, voor de familie en voor de grote groep vrienden van deze twee jonge mensen. En ook voor de gemeenschap. We zijn er volkomen ondersteboven van, wat moet je hier nu van zeggen? Hoe moet je mensen troosten, die zoiets meemaken?'

Christiene Marckelbach-De Sadeleer, Simone Marckelbach-Van Veldhuizen, Antoine van Veldhuizen, Quint (7) en Pijke (3)
Christiene Marckelbach-De Sadeleer (64) uit Oosterhout was met haar dochter Simone Marckelbach-Van Veldhuizen, diens man Antoine van Veldhuizen en hun zoontjes Quint (7) en Pijke (3) op weg naar Bali, waar ze vakantie zouden vieren. De familie woonde in Haarlem.

Antoine van Veldhuizen was werkzaam voor Expatica, een online nieuws- en informatieportaal voor expats. Het gezin was 'alom geliefd en zal waarlijk worden gemist', aldus Expatica in een persoonlijke boodschap. Een oud-collega heeft een blog over Antoine geschreven. 'Antoine was een van de eerste mensen die ik in Nederland ontmoette, en hij voelde aan - en behandelde me - als familie. Hij had altijd een lach op zijn gezicht en nam het leven niet al te serieus.'

Quint zat op basisschool de Kring en zou na de zomer naar groep 4 gaan. Simone Marckelbach was ambtenaar bij de gemeente Nieuwkoop. 'Dit is voor ons niet te begrijpen. Een grote verslagenheid heeft zich van ons allen meester gemaakt. Het bericht vervult ons met groot verdriet,' aldus de gemeente op haar website.

Op Facebook is een condoleanceregister geopend voor de familie Veldhuizen-Marckelbach.

Conny Wels (39), haar man Leon (39) en zoontje Sem (10)
Conny werd in 1989 Nederlands Kampioen Kunstschaatsen bij de junioren en werd in 1992 tweede bij de senioren. Volgens de Bossche Kunstrijvereniging wist Conny daarna 'haar overgave en passie voor het kunstrijden als trainster en choreografe over te brengen op haar pupillen'. De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond zegt in een bericht: 'de kunstrijfamilie verliest in haar een enthousiast liefhebber van het kunstschaatsen'. Via deze site en op www.condoleance.nl komen berichten binnen van voormalige pupillen die zij zowel in het solo- als synchroonschaatsen naar kampioenschappen coachte.
 
Leon Wels werkte volgens Omroep Brabant bij Van Lanschot. Leon voetbalde met Remco Trügg in het zevende seniorenelftal van voetbalclub OJC uit Rosmalen. Een team dat dit jaar kampioen werd. Remco en zijn vrouw en kinderen bevonden zich op dezelfde noodlottige vlucht. De gezinnen Wels en Trügg gingen samen op vakantie naar Bali.

Zoon Sem bleek al even sportief als zijn ouders en turnde bij Flik-Flak in Den Bosch. De club heeft op Facebook een condoleancebericht geplaatst.

Remco (40) en Yvonne (41) Trügg en hun dochters Tess (10) en Liv (7)
Remco Trügg had een eigen bedrijf in de financiële dienstverlening. Volgens Omroep Brabant waren de familie Trügg en Wels - eveneens op vlucht MH17 - overburen in dezelfde straat in Rosmalen. De drie kinderen van de gezinnen Trügg en Wels zaten op dezelfde school.

De kunstrijfamilie verliest in haar een enthousiast liefhebber van het kunstschaatsen
Koninklijke Nederlandse Schaatsbond over Conny Wels

Joep Lange (59), en Jacqueline van Tongeren (64), aidsonderzoekers
Hoogleraar Joep Lange was 'zonder twijfel de belangrijkste aidsexpert van Nederland, en waarschijnlijk van Europa', zegt collega-onderzoeker Jaap Goudsmit.

Lange zou op de conferentie van de International Aids Society (IAS) in Melbourne spreken over belemmeringen bij het op grote schaal verspreiden van hiv-remmers in ontwikkelingslanden, zo blijkt uit een aankondiging op Twitter.

'Joep was niet alleen een onderzoeker, maar ook een activist', zegt Goudsmit, die net als Lange verbonden is aan het Academisch Medisch Centrum. 'Hij werkte als wetenschapper mee aan de ontwikkeling van medicijnen, maar heeft er ook ontzettend voor gevochten dat iedereen die middelen kon krijgen. Hij reisde de hele wereld af om zijn boodschap te verkondigen.' Tussen 2002 en 2004 was Joep Lange voorzitter van de IAS.

Joep Lange promoveerde in de jaren tachtig bij Goudsmit op een onderzoek naar de oorzaken van de toen nog mysterieuze ziekte aids. 'Hij zag bij ons in het ziekenhuis al die mannen wegkwijnen, hij kon dat leed niet aanzien. Ik denk dat dat hem al die jaren gedreven heeft. Behalve een intellectueel was hij ook een gevoelige man. Hij wilde iets voor hen doen.'

Lange ontdekte dat de zogenoemde virusload bepalend was voor het ontwikkelen van aids. Daarmee stond hij aan de basis van de ontwikkeling van de eerste hiv-remmers en later de combinatietherapie, zegt Goudsmit. 'Zijn onderzoek heeft ertoe geleid dat we hiv eronder hebben gekregen. Joep heeft altijd in de voorhoede gelopen en is zijn hele leven gemotiveerd gebleven. Zijn dood is een verschrikkelijk verlies.'

Lange, vader van vijf volwassen kinderen, reisde samen met zijn partner Jacqueline van Tongeren. Zij werkte in het verleden als verpleegkundige met aidspatiënten en deed de laatste jaren de communicatie bij het Amsterdam Institute for Global Health and Development, een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die zich richten op gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Joep Lange en Jacqueline van Tongeren op foto's bij een condoleanceregister in het AMC in Amsterdam.Beeld epa

Lucie van Mens
Bij hen in het vliegtuig bevond zich ook Lucie van Mens, bekend van haar promotieonderzoek in de jaren negentig naar prostitutie als bedrijfstak. Ze wijdde haar verdere carrière aan de bescherming van sekswerkers, de internationale aidsbestrijding en de promotie van het vrouwencondoom.

Van 2005 tot 2008 was Van Mens programmaleider bij STOP AIDS NOW! De hiv- en aidsproblematiek, en het effect ervan op de levens van meisjes en vrouwen, raakte haar diep. De laatste jaren streed zij bij de Female Health Company voor de verspreiding van vrouwencondooms in de derde wereld, als middel om de hiv-epidemie een halt toe te roepen. Geen makkelijke missie, zei zij in 2009 in de Volkskrant. Het vrouwencondoom 'heeft geen sexy imago'.

Haar oud-collega's beschrijven haar op de website van het Aids Fonds als gepassioneerd en resultaatgericht, bijzonder creatief, en bovenal een scherp analytisch denker. 'We verliezen in Lucie een zeer prettig mens, een bijzondere vrouw, een lieve en betrokken collega, een strijdster 'pur sang'.'

Martine de Schutter, aidsactivist
Ook cultureel antropologe Martine de Schutter van het Aids Fonds was op weg naar Melbourne. Zij streed door de jaren heen bij verschillende ngo's, onder meer in Bolivia, Argentinië en de VS, om gezondheidszorg bereikbaar te maken voor iedereen, in het bijzonder voor hiv-patiënten. 'Met mijn loopbaan hoop ik bij te dragen om van de wereld een betere plek te maken, om te leven, te werken en lief te hebben', schreef zij op LinkedIn.

Een bord bij de plek waar de aidsconferentie in Melbourne wordt gehouden.Beeld epa

Pim de Kuijer (32), aidsactivist
De jongste activist aan boord was Pim de Kuijer, die ook namens het Aids Fonds op pad was als lobbyist. Hij liep in het verleden stage bij D66-Kamerlid Lousewies van der Laan en ging voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als verkiezingswaarnemer naar onder meer Rusland en Oekraïne, schrijft een vriendin van hem op de website van The Guardian.

In een emotioneel en op social media veel gedeeld betoog neemt vriend Michiel afscheid van De Kuijer. Hij besluit zijn blog met de woorden: 'Vanavond denk ik aan Pim, proost ik op Pim en huil ik om Pim. Om een vriend die veel te kort bij me is gebleven, die mij heeft geïnspireerd, met wie ik heb geschreeuwd bij Nederland - Mexico. Die mij in zijn onzekerheid en zijn zorgeloosheid een lesje in het leven en de liefde leerde. Bedankt, Pim. We had a terrific time.'

Francoise Barre-Sinoussi, president van de International Aids Society, gisteren in Melbourne.Beeld getty

Popo Fan, Jenny Loh en Tan Siew Po
Het Chinese restaurant Asian Glories aan de Rotterdamse Leeuwenstraat is een begrip tot ver buiten de stad. Gastvrouw Jenny Loh en chef-kok Popo Fan, tevens uitbaters van Dim Daily, kwamen om bij de vliegramp. Hun alleen achtergebleven zoon Kevin wordt nu met raad en daad bijgestaan door de Rotterdamse topkoks Herman den Blijker en François Geurds. Ze waren jaren bevriend met zijn ouders. 'We gaan alles doen om dit draaiende te houden en Kevin toekomst te geven', aldus een zwaar geëmotioneerde Geurds. 'We gaan hem steunen in alles.'

Popo Fan was afkomstig uit Hong Kong, Jenny Loh uit Maleisië. De twee leerden elkaar kennen in Nederland. De bejaarde moeder van Jenny, Tan Siew Po, was ook aan boord.

Popo Fan en Jenny Loh.Beeld -

Willem Witteveen, Lidwien Heerkens, Marit Witteveen
PvdA-leden tonen zich vrijdag 'geschokt en ongelooflijk verdrietig' over het verlies van 'de bijzonder gedreven en deskundige politicus' Willem Witteveen (1952). Het Eerste Kamerlid uit Breda zat met zijn vrouw Lidwien Heerkens en hun dochter Marit in het ramptoestel. Zijn zoon was niet aan boord. In de senaat hield Witteveen zich bezig met justitie en binnenlandse zaken. Witteveen was hoogleraar op de rechtenfaculteit van de universiteit Tilburg. Dochter Marit was er tweedejaars student. Zijn vrouw werkte bij de Inspectie van het Onderwijs, de afgelopen jaren als senior inspecteur hoger onderwijs.

Willem Witteveen.Beeld -

Laurens van der Graaff en Karlijn Keijzer
Midden in de nacht van donderdag op vrijdag stuurt Rutger Keijzer een foto van zijn oudere zus Karlijn en haar vriend Laurens naar de redactie van de Volkskrant. Die heeft het stel om 10.44 uur genomen op Schiphol, vlak voor ze aan boord gingen van het ramptoestel. Rond elf uur kreeg hij het nieuws dat hun namen op de passagierslijst staan. Rutger Keijzer stuurt de foto, omdat hij zo 'kan laten zien aan Nederland en de wereld welke pijn ik, mijn andere zus en mijn ouders nu doormaken en honderden andere mensen in Nederland.'

Karlijn Keijzer (25) studeerde aan Indiana University in Bloomington, in de VS. Ze onderzocht er met een onderzoeksteam hoe moleculen reageren in metalen. Ook werkte ze aan een project dat volgens de universiteit de potentie had om kankerpatiënten en mensen met Alzheimer te helpen.

In 2011 was ze actief in het vrouwenroeiteam van de universiteit, net als haar vriend Laurens (30) was Keijzer voor die tijd betrokken bij studentenroeivereniging Skøll in Amsterdam. Ze leerden elkaar kennen bij Skøll, waar Laurens voorzitter was in het seizoen 2008-2009 en Karlijn coach was in het afgelopen seizoen.  

Laurens van der Graaff schreef tussen 2010 en 2013 voor studentenblad Propria Cures en werkte als leraar Nederlands aan het Geert Groote College in Amsterdam.

Laurens en Karlijn, vlak voordat ze vertrokken.Beeld -

Tim Nieburg en Sascha Meijer
'Intense lieverd, onze roze boezem open, vette tranen, lippenstift kussen naar jou, reikend onze armen', twittert actrice Nazmiye Oral vrijdag over Tim Nieburg. Nazmiye Oral werkte met hem samen bij  het theatergezelschap Zina, waar hij vier jaar actief was. Hij was er begonnen als stagiair  en uitgegroeid tot  hoofd productie bij ondermeer het project Wijksafari. 'Tim was in april begonnen als hoofd productie bij theatergroep Oostpool', zegt Oral. 'Tim hield van aandacht, was actief in de muziek- en theaterwereld, was ook dj', zegt een vriendin. Hij is geboren in Slotervaart en is zijn carrière begonnen als theatertechnicus bij  de Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet. Vervolgens volgde hij de opleiding Theatermaker Productie Podiumkunsten aan de Theaterschool Amsterdam. Met zijn vriendin, freelance-journaliste Sascha Meijer, reisde hij naar Bali.

Sascha (1989) werd geboren in Utrecht en groeide op in Amersfoort. De laatste zeven jaar van haar leven woonde en werkte ze in Amsterdam. Sascha was vierdejaars studente aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de Master Journalistiek en Media kon ze haar passie kwijt voor documentaire en journalistiek.: 'Als journaliste wil ik vooral ingaan op achtergrondverhalen, op nieuws dat, mijns inziens, onderbelicht blijft of te vluchtig wordt gebracht.' In een in memoriam noemt de UvA haar 'een groot journalistiek talent.' Zo verschenen er onlangs stukken van Sascha in NRC Next en Het Parool. Daarnaast werkte ze het afgelopen jaar aan een programmaserie over prostitutie en mensenhandel in Nederland. De serie wordt nog uitgezonden door de EO.  

Sascha was de laatste jaren erg druk om zichzelf op professioneel vlak te ontwikkelen en stond altijd klaar voor haar vrienden en familie. Met haar oprechte interesse en dosis humor was zij voor velen een grote toegevoegde waarde in hun leven. Zowel privé als professioneel had Sascha grootse plannen. Haar naaste vrienden noemen het een voorrecht om onderdeel van haar leven te zijn geweest: 'Het is niet alleen een groot gemis voor iedereen die haar liefhad, maar ook voor iedereen die haar nooit heeft mogen kennen.'  
Sascha en Tim waren elkaars grote liefde en samen vormden zij een prachtig stel. Ze genoten intens van het leven en van elkaar, aldus haar naaste vrienden. Volgens een bericht op de website van De Balie waren zij 'een prachtig stel'. Het tweetal had twee jaar een relatie en had volgens het Parool al eens samen door Zuid-Amerika gereisd. Nu wilden ze datzelfde een maand lang gaan doen in Indonesië.

Tim Nieburg.Beeld Jonathan Mechanicus
De slachtoffers van vlucht MH17
Beeld .
De slachtoffers van vlucht MH17
Beeld .

Twitter bericht wordt geladen...

Willem Grootscholten
Ze kwamen allebei uit Harmelen, zagen elkaar opgroeien. Martin Sterk (55) kan zijn tranen niet bedwingen als hij spreekt over zijn vriend Willem Grootscholten.

Sterk woont al jaren op Bali. Grootscholten was donderdag op weg naar het Indonesische eiland om er zich definitief te vestigen. Vorig jaar was hij tot over zijn oren verliefd geworden op een Balinese, de eigenares van guesthouse Jimbaran. Na de tegenslagen die hij had gehad, wilde hij op Bali een nieuw leven opbouwen met deze moeder van twee kinderen. Zijn huis in Nieuwegein had hij verkocht en zijn baan als portier bij een koffieshop in Utrecht opgezegd.

Grootscholten kwam uit een tuindersgezin in Harmelen, Sterk werkte in zijn jonge jaren in de snackbar van dit dorp bij Woerden. Hij kon goed opschieten met deze grote en vriendelijke man, die zich in de loop van de jaren steeds breder trainde. Niet iemand die altijd het achterste van zijn tong liet zien, meestal keek hij de kat uit de boom.

Als twintiger ging Grootscholten het leger in. Jarenlang bivakkeerde hij in Duitsland. Hij bouwde er een gezinsleven op, leek zich te settelen.

Over wat toen misging, is zijn omgeving vaag. Feit is dat hij na een aantal jaren berooid en alleen naar Nederland terugkeerde. Het ging zichtbaar niet goed met hem. Hij raakte aan lager wal, zwierf rond, was zelfs een tijdje dakloos. Toch krabbelde hij weer op. Met zijn imposante lichaam en militaire achtergrond bleek hij gewild als beveiliger. De laatste jaren werkte hij als portier.

Toch miste Grootscholten iets in zijn leven. Een jaar geleden maakte hij een rondreis op Java en bezocht daarna zijn vriend Martin Sterk op Bali. Het maakte indruk op hem hoe zijn vriend eerder al alle schepen in Nederland achter zich had verbrand om zich voorgoed in Indonesië te vestigen. Toen hij er ook nog verliefd werd, besloot hij te emigreren. December vorig jaar begon hij met de voorbereidingen. Deze maand was alles geregeld.

Willem Grootscholten.Beeld -

Why Keong Lee en Mona Thing Sim Lee
De 60-jarige Why Keong Lee en zijn vrouw Mona Thing Sim zouden de jongere broer van Why Keong ontmoeten in Kuala Lumpur. Tegen The Malay Mail zegt zijn broer dat het stel op vakantie was in Nederland en voor een week naar Maleisië zouden komen om de rest van de familie te zien. 20 jaar geleden waren Lee en zijn vrouw naar Australië geëmigreerd. Ze laten twee dochters na.

Ithamar Avnon
Itamar Avnon (hij had, mailt een familielid, een hekel aan de extra h in zijn officiële voornaam Ithamar) was een Nederlands/Israëlische student die in Melbourne aan de Swinborne-universiteit bedrijfskunde studeerde. Hij was in Nederland als getuige op de bruiloft van zijn zus in Woerden.

Zijn zus mailt aan de Volkskrant: 'Itamar is geboren en getogen in Nieuwegein. Zoon van een Nederlandse moeder en van een Israëlische vader. Itamar was altijd een ondeugende jongen, vol met kattenkwaad, maar van binnen was het een jongen vol liefde, dat gaf hij ook aan de mensen. Na de havo te hebben afgerond koos hij ervoor om in de voetsporen van mijn vader en broer het Israëlische leger in te gaan, voor 2,5 jaar.

'Voor ons een periode waar we vaak bezorgd om hem waren. Maar ook een periode waarin Itamar een ander leven ging opbouwen en veel nieuwe vrienden kreeg in Israël.

'Na het leger ging Itamar naar Australië om daar te studeren. Voor het eerst voelden wij als familie dat hij daar op zijn plek zat. Hij werkte ontzettend hard naast zijn studie om alles te kunnen financieren. Vrienden van Itamar zeiden dat Itamar altijd geluk had; als hij iets wilde dan bereikte hij dit ook.

'Als ik aan mijn broertje denk, denk ik automatisch aan alle herinneringen die we samen hebben, aan alle geheimen die we deelden vroeger. Ik en mijn broertje scheelden maar 15 maanden en we waren daardoor twee handen op één buik.
 
'Op die donderdag zat ik in mijn auto in de file op de A12, ik hoorde van een vliegtuigcrash van een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Direct wist ik dat dit de vlucht van mijn broertje was. Ik voelde me door de grond zakken en de wereld om mij heen verdwijnen, tranen kwamen in mijn ogen, zoveel dat ik de weg niet meer kon zien. Ik was de eerste die het wist en kon niets anders doen dan in totale paniek mijn ouders opbellen.
 
'De eerste dagen erna kwamen er nog veel meer tranen. Ik had allemaal gedachten; wat als hij een dag eerder ging, of ik een andere trouwdatum had gepland? Deze gedachten maalden de hele dag door mijn hoofd. Toen besefte ik dat zij die de raket hebben bestuurd mijn broertje vermoord hebben. Hij zat rustig in het vliegtuig en deed niemand iets kwaad. Mijn broertje is mijn trots, ze hebben niet zomaar een persoon gedood, maar iemand met heel zijn leven voor de boeg, iemand die iedereen aan het lachen kreeg en iemand die alles voor je zou doen om je te helpen. Itamar wilde heel graag nog langer studeren om zich te ontwikkelen, zei hij. Dit hebben ze van hem afgenomen, en dit allemaal voor helemaal niets.

'Sinds zijn overlijden worden we overspoeld door berichtjes. Veel mensen zeggen dat ze hem nooit zullen vergeten, omdat hij altijd iedereen aan het lachen kreeg. Itamar was altijd een vrolijke jongen en het was een feestje om de dag met hem door te mogen brengen.

'Itamar was altijd bang om ouder te worden. Itamar zal nu altijd 26 blijven.'

Itamar Avnon, op foto's die door de familie aan de Volkskrant zijn gestuurd.Beeld -

Albert en Maree Rizk
Albert en zijn vrouw Maree Rizk, een stel van vroeg in de 50, waren op weg naar huis in Australië, in de buurt van Sunbury, na een vakantie van een maand in Europa. De twee waren nauw betrokken bij de Sunbury Football Club, schrijft The Age. Albert zat in het bestuur van de club, en sponsorde de organisatie. Maree hielp in de kantine, hun zoon speelde bij de Sunbury Football Club. Albert Rizk werkte als makelaar. Het echtpaar laat ook een dochter na.

Irene en George Burrow, stief-grootouders van Maree, verloren in maart al hun zoon en schoondochter toen Malaysia Airlines vlucht 370 van de rader verdween.

Hans van den Hende, Shaliza Dewa, Piers, Marnix en Margaux
Hans van den Hende, Shaliza Dewa (45), hun zonen Piers (15) en Marnix (12) en dochter Margaux (8) woonden in Australië, maar reisden op Nederlandse en Maleisische paspoorten. Het gezin was zeven jaar geleden naar Australië verhuisd, toen Van den Hende een baan kreeg bij Securency, het bedrijf dat geld drukt voor de nationale bank van Australië. Alle drie de kinderen gingen naar de Bacchus Marsh Grammar School. Piers voetbalde en speelde een beetje golf, Marnix nam zijn zwemmen zeer serieus, schrijft The Herald Sun. Margaux danste graag.

Andrei Anghel en Olga Ioppa
De enige passagier aan boord met een Canadese nationaliteit was de 24-jarige student Andrei Anghel uit de plaats Ajax. Hij en zijn vriendin, de Duitse Olga Ioppa, planden een vakantie op Bali. Anghel studeerde geneeskunde, en wilde volgens de Toronto Star onderzoek doen naar een geneesmiddel voor kanker.

Sandra Martens, John Allen, Chris, Julian en Ian
De Meester Kremerschool in Nederhorst den Berg (Noord-Holland) is de zondag na de ramp geopend voor leerlingen en ouders die het verlies van juf Sandra Martens (44) willen delen, meldt RTV Noord-Holland. Martens groeide op in Dordrecht, maar woonde inmiddels in Hilversum. De schooldirectrice hoopte 'tegen beter weten in' dat hun ticket was omgeboekt.

Haar echtgenoot John Allen (44) uit Engeland werkte bij advocatenkantoor Nautha Dutilh. Collega Mark Maathuis laat weten dat Allen een hele goede reputatie als advocaat had en een fijne collega was. 'Het verdriet is groot'. Hun kinderen Ian (8), Christopher (16) en Julian (14) waren ook aan boord. In de Dordtse Transvaalbuurt is geschokt gereageerd op het nieuws dat het gezin, op weg naar vakantie op Bali, bij de crash is omgekomen.

Vriendinnen van Sandra Martens mailen aan de Volkskrant: 'Sandra's aanwezigheid was altijd een groot genoegen. Haar originaliteit, vleugje mysterie, aanstekelijke vrolijkheid en lach, haar vele bijzondere en grappige anekdotes, humor en schoonheid. Ze volgde haar hart en maakte de overstap van het bedrijfsleven naar het basisonderwijs waar ze gepassioneerd en getalenteerd de (soms grote) uitdaging van het lesgeven aanging. Samen met haar man John zette ze drie prachtige kinderen op de wereld. Gezegend met de unieke genen van hun ouders waren Christopher, Julian en Ian veelbelovend. Ze straalden, lachten, sportten, maakten muziek en vormden met hun ouders een uitzonderlijk mooi gezin. Een gezin met zoveel toegevoegde waarde voor iedereen om hen heen. Wat een gemis!'

Sandra Martens en John Allen, op foto's die door nabestaanden aan de Volkskrant zijn gestuurd.Beeld -
Ian, Julian en Christopher Allen (van links naar rechts) op foto's die nabestaanden aan de Volkskrant hebben toegezonden.Beeld -

Jeroen, Nicole, Solenn, Amèl, Jinte en Brett Wals
Het Brabantse Neerkant rouwt om het verlies van de familie Wals, bestaande uit ouders Jeroen en Nicole en hun kinderen Solenn (9), Amèl (12), Jinte (15) en Brett (17). De vader en moeder woonden al bijna twintig jaar in het dorp. Omroep Brabant schrijft dat de buurvrouw de vlag halfstok heeft gehangen en dat er bloemen bij het huis van het gezin zijn neergelegd. Basisschool St. Willibrordus, waar Solenn op school zat, heeft vrijdag en zaterdag de deuren geopend voor mensen die het gezin willen herdenken.

Peter Essers, Jolette Nuesink, Emma Essers en Valentijn Essers
Vader Peter, moeder Jolette en zoon Valentijn kwamen uit Den Haag, dochter Emma woonde inmiddels in Groningen, waar ze medicijnen studeerde. Het gezin was op weg naar Maleisië voor een vakantie, schrijft Den Haag FM. Kort na de crash tweette een Oekraïner een foto van het paspoort van Jolette Nuesink, dat hij op de rampplek had gevonden.

Nuesink werkte als psychotherapeut voor Stichting Centrum'45 in Oegstgeest, als therapeut voor cliënten die een posttraumatische stressstoornis hebben op gelopen in oorlogsgebieden, mailt een collega van Nuesink ons.

Broer en zus Emma en Valentijn hebben beide op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet gezeten. Valentijn alleen het eerste jaar, Emma studeerde er vorig jaar af. De school memoreert aan de toespraak bij haar diploma-uitreiking: 'Alles wat jij doet, Emma, gaat met een hoop lawaai gepaard. Niet alleen lachen en praten, maar ook al het lokaal binnenkomen, die enorme tas op tafel gooien en zelfs zuchten. Maar als de docent daar dan wat van zei, begreep je daar eigenlijk niets van; zo was je gewoon, altijd nadrukkelijk aanwezig. Maar met al je lawaai vonden we je een getalenteerde, betrokken en lieve meid.'

Tamara Ernst
De 34-jarige Tamara Ernst uit Zwolle werkte bij de onafhankelijke sportstichting SportService Zwolle. Zij heeft vanaf maart 2006 'een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling' van de stichting, zo wordt op de website van de instelling gememoreerd. Ze had veel contact met scholen in Zwolle en adviseerde onder meer over een gezonde levenswijze, schrijft de Stentor. Ernst was tevens actief als reisleidster voor de organisatie Crusj, die vakanties voor singles organiseert, en ze zat bij handbalclub SV Zwolle.

Bloemen in Kiev voor Tamara Ernst. De foto is door een bekende toegezonden aan de Volkskrant.Beeld -

Cor Schilder en Neeltje Tol
Vlak voordat hij in het vliegtuig stapte plaatste de Volendamse artiest Cor Pan (echte naam Cornelis Schilder) een foto op Facebook die hem tot één van de bekendste slachtoffers van vlucht MH17 zou maken. 'Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij eruit.' De foto ging de wereld over en nog voor er duidelijkheid was over de slachtoffers stond zijn Facebookpagina vol met steunbetuigingen voor hem, en zijn vriendin Neeltje Tol, waarmee hij reisde.

Cor (33) en Neeltje (30) waren onderweg naar Bali voor een vakantie. Cor speelde als drummer in de band Vast Countenance, en werkte bij het vuilinzamelingstation van de gemeente Volendam. Neeltje had sinds 3,5 jaar een eigen bloemenzaak, 'Neeltje's Bloemen' in het winkelcentrum De Stient in Volendam. Op de gesloten winkeldeur hangt nog de mededeling 'We gaan lekker op vakantie, 4 augustus zijn we weer terug'. Inmiddels is de stoep voor de deur veranderd in een bloemenzee.

In Volendam heerst grote verslagenheid om de dood van Cor en Neeltje. Wensten de vele vrienden van Cor het jonge stel eerst een hele fijne vakantie toe op zijn Facebookpagina, gaandeweg veranderen de berichten in paniek: 'Er zijn te veel dingen die gaan kloppen, bang dat het inderdaad jullie vliegtuig' is en verdriet: 'Dit is niet te bevatten'. En 'rust zacht lieve Cor en Neeltje'.

Wim Bakker en Annet de Jong
Wim Bakker (59) was actief voor de PvdA in Zoetermeer. Hij was oud-voorzitter van de regionale afdeling van de partij en was actief in de voorverkiezing, schrijft de huidige voorzitter van de PvdA, die Bakker herinnert als  'een Zoetermeerse sociaaldemocraat in hart en nieren'. Bakker werkte sinds kort als afdelingssecretaris bij de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen bij de TU Delft. Op de website van de universiteit schrijft het College van Bestuur 'diep onder de indruk te zijn van de snelheid en de betrokkenheid waarmee hij zich in de wereld van de TU Delft heeft ingewerkt'. Tot medio juni was Bakker secretaris in het bestuur van atletiek- en recreatievereniging Ilion, waar hij ook actief was als jurylid en scheidsrechter. Bakker was ook lid van badmintonclub Rokkeveen.
Annet de Jong was sinds lid van Road Runners Zoetermeer, en wordt op de website van die vereniging herdacht als 'een heel fijn mens'.

Wim Bakker.Beeld Ilion.nl

Charles, Carlijn en Werther Smallenburg, vrouw en moeder Therese Brouwer
Vader Charles werkte als vrijwilliger bij voetbalvereniging Altius in Hilversum, waar zoon Werther voetbalde. 'Charles was een bevlogen en betrokken ouder en actieve vrijwilliger bij onze vereniging', zegt vereniging Altius over hem in een statement op haar website. De club noemt Werther een getalenteerd voetballer. 'We zijn geschokt, verdrietig en zoeken naar woorden voor dit intense verdriet', schrijft de vereniging.

Charles was begin jaren negentig lid van de gemeenteraad in Hilversum.

Quinn Schansman
De 19-jarige Quinten Lucas Schansman had een dubbele nationaliteit: de Amerikaanse en de Nederlandse. Schansman studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft het grootste gedeelte van zijn leven in Nederland gewoond. Hij was lid van voetbalclub Olympia'25 in Hilversum. Zijn broer speelt volgend jaar bij de D1 van de club.

Schansman ging op vakantie naar Maleisië, zijn familie was al in het land. 'We kunnen het nieuws nauwelijks bevatten', schrijft de club in een statement op haar website. 'We wensen de nabestaanden, vrienden en kennissen veel sterkte bij het verwerken van dit onvoorstelbare verlies, deze enorme klap.'

Voetbalclub Olympia'25 verloor ook de familie Allen.

Twitter bericht wordt geladen...

Ingrid Meijer en dochters Sophie, Fleur en Bente
Ingrid Meijer was penningmeester bij de Gooische Hockeyclub in Bussum. 'Niet te bevatten dat hun jonge levens zo abrupt zijn geëindigd', schrijft de Hockeyclub. 'Onze gevoelens gaan uit naar Peter, Hans en Maja Meijer, de familieleden, vrienden en alle trim- en teamgenoten van Ingrid, Sophie, Fleur en Bente.' Sophie van der Meer zat op het Sint-Vituscollege in Naarden. Ze zou volgend schooljaar naar de tweede klas gaan.

Eline Vranckx (21)
Studente Eline Vranckx is een van de drie inwoners van Groningen die aan boord waren van vlucht MH17. Vranckx studeerde Communicatie en Media aan de Hanzehogeschool in de stad. Ze was op weg naar haar vader, die in het buitenland woont. Vranckx groeide op in Haren en verhuisde in mei vorig jaar naar de stad Groningen. Ze was leerling van dansschool Etudes in Haren. Het college van B&W in Haren zegt in een verklaring 'aangeslagen en diep bedroefd' te zijn door de dood van Vranckx.

Hadiono, Sherryl, Darryl en Irene Gunawan
De negentienjarige Darryl Gunawan uit Amstelveen was met zijn veertienjarige zusje en ouders op weg naar de Filipijnen, schrijft het Parool. Daar woont namelijk hun familie. De krant haalt Darryl's ex-vriendin Mara Hoek aan, die zegt dat de familie eigenlijk een dag eerder had moeten vliegen. 'De vader werkte voor Malaysia Airlines; omdat de vlucht van woensdag al vol zat, zijn ze een dag later vertrokken.' Darryl Gunawan studeerde aan de VU, was DJ en winnaar van DJ Kunstbende 2010, weet RTV Noord-Holland. Dochter Sherryl Gunawan werkte bij de Spar om het ticket naar het WK Streetdance in Glasgow te kunnen betalen, en danste bij Buenting Sport. Vader Hadiono staat op de passagierslijst onder de Indonesische nationaliteit, Darryl, Irene en Sherryl hebben de Filippijnse.

Fatima Dyczynski
De 24-jarige Fatima Dyczynski studeerde aan de TU Delft en was een veelbelovende jonge vrouw. Dyczynski, die de Duitse nationaliteit heeft, woonde in Amsterdam maar was op weg naar Austalië voor haar stage bij IBM. Haar ouders wonen al in Perth, dus ze zou weer bij haar familie in de buurt komen te wonen. Ze was de oprichter van de Nederlandse hi-tech startup Xoterra Space en in die hoedanigheid sprak ze afgelopen winter op TedX in Groningen.  

Haar collega's van Xoterra Space zeggen in een verklaring op de website: 'Fatima was energiek, vol leven en haar dromen reikten tot ver in de ruimte. Ze was fel uitgesproken, ambitieus en ongelooflijk gemotiveerd. Veel mensen raakten geïnspireerd door haar dromen om ruimtevaart persoonlijk te maken, en door haar passie voor innovatie en ondernemerschap.  

Op haar LinkedIn-pagina omschijft ze zichzelf als volgt: Ik kan niets bedenken dat onmogelijk is. Voor mij is alles mogelijk en in mijn hoofd bestaat een universum van oneindige mogelijkheden om nieuwe dingen te creëren en uit te vinden op alle niveaus van de Wetenschap, ondernemerschap en ruimtevaarttechnologie. Ik streef naar nieuwe doorbraken en constante innovatie.

Fatima Dyczynski op TedXGroningen.Beeld YouTube

Jennifer van der Leij, Wouter Vorsselman en Rowen Bats
De twaalfjarige Rowen Bats zat samen met zijn moeder Jennifer van der Leij en zijn stiefvader Wouter Vorsselman in het vliegtuig. Samen zouden ze vakantie gaan vieren in Bali. Rowen speelde in de D3 van FC Zutphen. 'Ontzetting, ongeloof en grote droefheid streden om voorrang bij het vernemen van het intens droeve bericht', schrijft de voetbalclub op haar website.   

Moeder Jennifer kwam uit Helmond-Brouwhuis, Rowen woonde bij zijn vader in Zutphen. In de weekenden was hij bij zijn moeder. Ze werkte sinds kort in een lunchroom in Helmond. Kennissen en buurtbewoners hebben bloemen voor haar huis gelegd. Wouter Vorsselman werkte bij een kinderdagverblijf in Den Bosch.

Twitter bericht wordt geladen...

Arnoud Huizen, Yodricunda Theistiasih, Yelena
Arnoud Huizen, zijn vrouw Yodricunda Theistiasih en hun dochtertje Yelena waren in het ramptoestel op weg naar Bali, waar zij woonden. Ze hadden er drie weken in Nederland opzitten om de immigratiepapieren voor Yelena te regelen, schrijft de Wall Street Journal.

Theistiasih verhuisde eind jaren '90 van haar geboorteplaats Ambon (Indonesië) naar Bali op zoek naar een baan. Ze kwam uiteindelijk te werken in een hotel op een populair strand. Op Bali kwam ze Huizen tegen, met wie ze later trouwde.

Huizen zelf is geboren in Delfzijl. Het gezinnetje woonde in Jimbaran, een plaatsje in het zuiden van Bali.

Yuli Hastini, Johnny Paulissen en hun kinderen Arjuna en Sri
Het gezin Paulissen uit het Brabantse Sint-Michielsgestel bestaande uit Yuli Hastini (44), Johnny Paulissen (47), hun zoontje Arjuna (5) en dochtertje Sri (3) waren onderweg naar Solo (vroeger Surakarta) op het Indonesische eiland Java.

Yuli, die de Indonesische nationaliteit heeft, ging haar geboorteplaats bezoeken samen met haar Nederlandse man en hun twee jonge kinderen. Hastini haar moeder was onlangs overleden maar het gezin kon niet bij de begrafenis zijn. Daar was Yuli kapot van, zo vertelt haar zwager aan de BBC, en daarom ging het gezin nu het graf van moeder en oma bezoeken. Hastini werkte bij MSD, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld.

Arjuna zat in groep 2 van de Roald Dahl-school en zou na de zomer naar groep 3 gaan. 'Wij zijn geschokt, heel verdrietig. Het idee, dat we hen na de vakantie niet meer terugzien op onze school, is zo onwerkelijk. We zullen met ons allen op passende wijze afscheid van Arjuna gaan nemen. En we zullen u en de kinderen daar zeker bij betrekken', schrijft de school in een verklaring.  

Ook burgemeester Jan Pommer van de gemeente heeft gereageerd op de dood van de familie. 'Wij betuigen ons diepste medeleven aan alle familie, vrienden en andere nabestaanden', aldus burgemeester op de gemeentesite.

De broer van Yuli Hastini houdt een foto vast van zijn zus en haar gezin.Beeld AP

Rishi Jhinkoe en Nisha Binda 
Voor het pasgetrouwde stel Rishi Jhinkoe en Nisha Binda (21) was vlucht MH17 het begin van hun huwelijksreis, aldus de Twentsche krant Tubantia. De nacht ervoor sliepen ze voor het eerst in hun nieuwe en pas ingerichte huis in Almelo. Het paar kwam uit Den Haag en Leeuwarden en was net verhuisd.

Andrew Hoare (59), zijn vrouw Estella (51) en zonen Jasper (14) en Friso (12)
De Brits/Nederlandse familie Hoare woonde in Luxemburg. Ze waren op weg naar de jungle van Borneo voor wat volgens hun nabestaanden 'de vakantie van hun leven' had moeten worden. In de Luxemburgse krant Wort wordt vader Andrew door familieleden omschreven als 'hartelijk, grappig en een geweldig mens'. Estella was 'mooi, intelligent en sprak vijf talen. Ze had een aanstekelijke lach'. Zoon Jasper 'had een briljante geest' en jongste zoon Friso was volgens zijn familie 'een getalenteerd muzikant'. Beide jongens gingen naar de Nederlandse afdeling van de Europese school in Luxemburg.

Ketut Wiartini (Pris Rangin)
De Indonesische Pris Rangin woonde al meer dan dertien jaar in Almelo waar veel mensen haar kenden als 'Wiwik', zo mailde een lezer ons. Ze staat onder haar officiële Indonesische naam op de passagierslijst van MH17: Ketut Wiartini. Wiwik was op weg naar Bali waar zij volgens de Twentsche krant Tubantia was geboren. Een reis waar zij zich 'enorm op verheugde'. Haar laatste berichtje op Facebook om 7.00 uur 's ochtends op de dag van de rampvlucht luidde: 'Bye, bye'.

Ook aan boord waren: 

Paulus van der Sande, Susan Hijmans, Tessa en Steven van der Sande (Nederland)

René van Geene en Daisy Risah (Nederland)

Kaushalya Jairamdas Punjabi (Maleisië)

Lee Hui Pin (42), hoofdstewardess

Chong Yee Pheng (40), stewardess