Heineken kiest voor elektrisch vervoer in Amsterdam

Heineken gaat de Amsterdamse kroegen met elektrisch vervoer leveren. Vanaf vandaag rijdt de eerste van vier elektrische biertrucks door het centrum om cafés en restaurants te bevoorraden met bier en frisdrank. Dat meldt Parool.

Bas Stok, manager duurzaamheid bij Heineken Nederland zegt in Parool: 'In 2020 willen we onze leveranties in de binnensteden van de Randstad met nul uitstoot uitvoeren. Deze vrachtwagen is de eerste stap. Ons streven is om dan alle leveranties van fusten, flesjes en horecabenodigdheden binnen de ring met elektrische vrachtwagen te laten plaatsvinden'

Eerste stap

Vooralsnog belevert de truck vanuit het distributiecentrum van Heineken op Sloterdijk cafés en restaurants rondom het Leidseplein. Heineken zet het komende jaar nog drie elektrische biertrucks die de rest van de binnenstad voor hun rekening zullen nemen. Alleen kelderbier (voor biertanks in grote horecagelegenheden) gaat dan nog met dieseltrucks'.

'We zijn voortdurend bezig de CO₂-uitstoot door de gehele waardeketen heen te verminderen. De inzet van deze vrachtwagens is weer een stap in de goede richting,' voegt Jeroen Corver, directeur Heineken Groothandel toe. 'Heineken en Amsterdam zijn daarnaast al 150 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oprichter Gerard Adriaan Heineken was al zeer betrokken bij het groen houden van de stad; hij hielp onder meer bij de realisatie van het Vondelpark.  We zetten dit graag voort en zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan het leefbaar en groen houden van de stad,' aldus Corver.

De Ginaf-trucks, afgeleid van een Mercedes-model, rijden tweehonderd kilometer op één vol geladen accu. 'Voor vervoer in Amsterdam is dat voldoende. Maar vanuit Sloterdijk doen we de hele regio, tot aan de kop van Noord-Holland. Dat lukt niet elektrisch', zegt Bas Stok in Parool.

Duurzaam

De aanwezigheid van de elektrische vrachtwagens is onder meer het resultaat van de samenwerking tussen Heineken Nederland en de Gemeente Amsterdam. Beide partijen maken onderdeel uit van het Europees project FREVUE, dat elektrisch vrachtvervoer door de stad stimuleert en onder meer tot doel heeft de luchtkwaliteit te verbeteren. De vrachtwagen, ontwikkeld door GINAF, is dankzij het laadvermogen van 9 ton en een bereik tot 200 km uitermate geschikt voor stedelijke distributie en wordt voor Heineken ingezet door vervoerder Simon Loos.

De Gemeente Amsterdam is enthousiast over het groene rijden van de brouwer in de stad: 'Amsterdam loopt wereldwijd voorop in elektrisch vervoer. Dat komt door de inspanningen van heel veel innovatieve mensen in de stad, en door organisaties zoals Heineken, die de eerste stap durven te zetten. En toch staan we nog aan het begin: ook anderen kunnen en moeten nog stappen zetten om transport te verduurzamen. Koplopers laten zien wat kan, en waar het naar toe gaat', aldus wethouder Abdeluheb Choho van de Gemeente Amsterdam.

Duur

Alleen met financiële steun van Heineken, Europese subsidie en steun van de gemeente Amsterdam, is elektrisch biervervoer betaalbaar. In normaal wegtransport zou deze vrachtwagen verliesgevend zijn.
Wim Roks van transporteur Simon Loos, die voor Heineken biertransport uitvoert zegt in Parool 'In de binnenstad waar je vaak remt en optrekt, is elektrisch rijden ideaal; de wagen genereert met het remmen zijn eigen elektriciteit. Ook voor de chauffeur is deze truck stil. Zó stil, dat je veel beter hoort wat er om je heen gebeurt. Fietsers, kinderen; het is veiliger.'

Ondergronds?

Pascal Noort, bewoner van de Leidse Buurt, kwam vorig jaar met het idee voor een centrale ondergrondse bieropslag met leidingen naar de horecazaken; gas, licht, water en straks ook bier. Dit kan bij de grote horecapleinen zoals het Leidseplein, het Rembrandtplein en de omgeving van het Centraal Station. Het is een realistisch plan dat in Arcen (bij Hertog Jan) al bestaat.

De vier grote brouwers Heineken AB InBev, Grolsch en Bavaria leveren het grootste deel van hun bier nu al als tank- of kelderbier aan de kroegen. Zou het niet veel eenvoudiger, en voordeliger, werken als ze dat met grote tankwagens of tankschepen centraal afleveren in het horecagebied. Dan hoeven de vele kleine tankwagens niet op de meest uiteenlopende tijdstippen de kleine straatjes in. Elke kroeg heeft een eigen levermoment, afhankelijk van de openingstijden.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>