Hoeveel energie leveren zonnepanelen in de winter op?

De energie-opbrengst van zonnepanelen in de winter ligt aan de hoeveelheid zonnestraling, net als de opbrengst in de zomer of gemiddeld per jaar. Ook in koude winters leveren zonnepanelen ook energie op, alleen wel flink minder dan in de zomer. Behalve bij een laag flinke sneeuw op de panelen: dan is de opbrengst nul!
 

Door Daniëlle van Gils

De zonnige herfst van 2014 zorgde in de maand november voor 30% minder zonnestroom dan vorig jaar, stelt zonnepanelenleverancier Sungevity op basis van eigen monitoring. Op een gemiddelde winterse dag, met kou en sneeuw, kan de opbrengst flink minder zijn. "[8 december 2012] is de lucht strak blauw, een prachtige winterdag. Maar toch nog zo koud dat de sneeuw nauwelijks van mijn panelen smelt", schrijft Vincent Dekker van Vincent wil zon op Trouw.nl. "En de zon staat erg laag aan de hemel. Waardoor trouwens de panelen ook nog eens schaduw op de achterliggende panelen werpen. Heb ik op een mooie meidag soms 3200 W als actuele stroomproductie gezien, vandaag is het maximaal 24 W." Een opbrengstengrafiek van DuurzameBuren.nl laat ook een behoorlijk verschil zien tussen de winter- en zomermaanden. Is de opbrengst in de zomer nog rond de 300 kWh per dag, de opbrengst in de winter ligt op een gemiddelde 25 kWh.

Zon, weer en sneeuw van invloed

Voor de energie-opbrengst spelen in de winter zonnestraling en weersomstandigheden een grote rol. Door de lengte van de dagen - in de zomer meer dan 12 uur, in de winter rond de 8 uur per dag - heeft een zomerse dag meer wolkenloze zonuren per dag. In de maand juni zijn dat er 5; in december slechts 0,5. Wolken gooien zowel in de zomer als in de winter roet in het eten. Door de wolken bereikt minder zonlicht de panelen, waardoor de opbrengst minder is. Een bewolkte zomerdag kan minder uren volle zon geven dan een heldere dag in de winter.

In de winter kunnen sneeuw en vorst voor opbrengstverlies zorgen vergeleken met de zomer. De zon kan op een heldere winterdag een dun laagje sneeuw nog wel wegsmelten, maar is de temperatuur te laag of de sneeuwlaag te dik, dan is de sneeuw ondoordringbaar voor de zon. Een flinke laag sneeuw kan zorgen voor nul energieopbrengst. Zonnepanelen waarbij de hellingshoek kan worden aangepast, hebben daarbij een voordeel: door de hoek op minstens 40 graden te zetten, schuift de sneeuw van het paneel. Bijkomend voordeel: de invalshoek van de zon op het paneel is ook groter, waardoor de opbrengst omhoog gaat. Voor panelen zonder aanpassing van de hellingshoek is de manier van Peter Tromp een oplossing: de sneeuw handmatig van de panelen vegen. Waarschuwing: kijk uit voor een glad dak, beschadiging van de dakbedekking of de kunststofbedrading van de panelen! Een laagje sneeuw rond de panelen in plaats van erop is juist weer wel mooi: de sneeuw weerkaatst de zon, waardoor de lichtinval ook in andere hoeken de panelen bereikt.