Duurzame films die je raken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Duurzaam denken én doen is Maria Kolossa met de paplepel ingegoten. Twintig jaar geleden hadden haar ouders een biologisch groentebedrijf in een klein dorp in Oost-Groningen. “Mijn ouders leerden me toen al om verder te kijken dan wat er in de schappen in de winkel ligt. Ik besefte me dat niet alles wat we in deze samenleving voorgeschoteld krijgen goed voor ons is.”

Maar de wereld was nog niet klaar voor de vooruitstrevendheid van Kolossa’s ouders. Ze konden niet rondkomen van hun bedrijf. De jonge Maria kreeg wel de bewustheid over onze samenleving en hoe het is gesteld met de wereld van haar ouders mee. Toen ze een studiekeuze moest maken was culturele antropologie een voor de hand liggende optie. “Ik wilde meer weten over hoe onze samenleving ingericht is en besloot etnografisch filmmaken als specialisatie te kiezen: film als tool om processen, structuren en verhalen van samenlevingen weer te geven.”

De wereld door een camera
Kolossa gebruikt film om de wereld te laten zien wat zij ziet of vindt. De keuze voor haar eerste etnografische film was snel gemaakt: een stadsboerderij die biologische groente teelt. “Ik wilde weten hoe het er nu, twintig jaar na mijn ouders’ avontuur, in die wereld aan toe ging.” De film werd geselecteerd voor vijf filmfestivals.

Er begon iets te dagen. Na reizen naar Madagaskar, India, Nepal en door Europa was het tijd om in Nederland te blijven. En om meer films te maken over duurzaamheid. “Mijn afstudeerproject heb ik bij Urgenda gedaan, over sociale veranderingen in Nederland op het gebied van voedsel.”

Het klikte tussen Urgenda en de jonge filmmaker. Ze maakt veel bedrijfs- en registratievideo’s. Inmiddels doet ze daar ook andere communicatie en organisatorische projecten naast. Zo deed ze de projectcoördinatie van de People’s Climate March in Amsterdam in één maand tijd. “Het was de grootste klimaatmars in de geschiedenis en in Nederland was er nog niks geregeld. Toen dacht Marjan (Minnesma, directeur Urgenda, red.): ‘We doen het gewoon!'” Zo’n 5000 mensen zijn samengekomen voor de mars.

Duurzame duizendpoot
Bij Urgenda werkt Kolossa nu als filmmaker en webmanager aan het project Samen op Reis. “Het is een project om het openbaar vervoer te verbeteren voor de reiziger.” Daarnaast ze is bezig met Low Car Diet, een project waarbij honderd topbedrijven dertig dagen duurzaam vervoer uitproberen, legt ze vast hoe op Texel huizen energieneutraal worden gemaakt en maakte ze video’s voor de Dag van de Duurzaamheid.

Voor Kolossa zijn film en duurzame onderwerpen een ideale combinatie. “Met video kan ik meer communiceren dan met tekst. Ik kan in één oogopslag laten zien hoe mensen zijn, wie ze zijn, welke passies ze hebben, hun mimiek. Bij voedsel kan ik laten zien hoe het eruit ziet, hoe het wordt gemaakt. Het enige wat mist is de geur.”

Eindigen op het platteland
En waarom ze zo graag over duurzaamheid wil communiceren? “De urgentie van klimaatproblematiek wordt niet genoeg belicht door de media. Dat is voor mij nu dé grote uitdaging. Het overstijgt alles – landen, etniciteiten, klassen. In mijn video’s wil ik daar de focus op leggen.”

Uiteindelijk droomt Kolossa ervan om weer op het platteland te gaan wonen, waar ze is opgegroeid. “Ik mis de natuur, de rust, de eenvoud. Maar ik heb hier in de stad eerst een andere klus te klaren voor mijn gevoel: de klimaatproblematiek door mijn films meer ‘verinnerlijken’. Zodat ik mensen kan raken en aan kan zetten tot actie.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons