Direct naar artikelinhoud

KLM snijdt in aantal vluchten

KLM zet het mes in het aantal vluchten in een poging de economische problemen van de luchtvaartmaatschappij het hoofd te bieden. Komende winter vermindert KLM het aantal vluchten op tien Europese bestemmingen en zijn er minder vluchten naar Afrika, Japan en Brazilië. Dat heeft het bedrijf woensdagavond bekendgemaakt.

Een KLM-toestel landt op Sint Maarten. De luchtvaartmaatschappij gaat wereldwijd een aantal vluchten schrappen.Beeld Flight Collection / TopFoto

Met het oog op de bezuinigingen bereikte KLM eerder al een akkoord over een nieuwe cao met het cabine- en grondpersoneel, maar de piloten hebben hun zegen nog niet gegeven, tot onvrede ook van het overige personeel. De piloten, die een jaarsalaris van 200 duizend euro verdienen, zijn zo'n 20 procent te duur, vindt Air France-KLM. Zonder een akkoord met de piloten kan de cao niet worden ingevoerd. Om toch te bezuinigen, gooit het concern het over een andere boeg en vermindert het aantal vluchten.

'KLM zal er alles aan doen om mogelijk ongemak voor de passagiers tot een minimum te beperken', schrijft de luchtvaartmaatschappij in een persverklaring. 'De aanpassing is het gevolg van de inkomsten die onder druk staan bij KLM. Sinds eind 2014 wordt met een breed scala aan initiatieven gewerkt om KLM concurrerender te maken. Snelheid is daarbij essentieel.'

KLM snijdt in aantal vluchten
Beeld anp

Maandag berichtte de Franse krant La Tribune al dat KLM overwoog fors te schrappen in het routeaanbod als het de luchtvaartmaatschappij niet zou lukken om het voltallige personeel akkoord te laten gaan met een forse verhoging van de productiviteit. Door te schrappen in het aantal vluchten komen er nog meer banen op de tocht te staan, schreef La Tribune. Het snijden in de personeelsaantallen is noodzakelijk om de financiën weer op orde te krijgen. De Franse krant Le Monde sprak vorige maand over meer dan drieduizend ontslagen. Air France-KLM ontkende dat, maar ook La Tribune denkt dat drieduizend ontslagen wel eens in de goede richting zou kunnen zijn.

Bij KLM zelf zouden rond de duizend banen verdwijnen. Tussen KLM en de vakbonden zijn al afspraken gemaakt over een vrijwillige vertrekregeling. Het is echter nog onduidelijk hoeveel personen gebruik willen maken van de vertrekregeling. De Telegraaf schreef vorige week dat de vakbonden bang zijn dat het binnen twee jaar wel eens afgelopen zou kunnen zijn met KLM als de kosten niet verder worden verlaagd. De verkoop van het bedrijf zou een serieuze optie zijn, aldus De Telegraaf.

Bronnen van La Tribune noemden British Airways als voorbeeld, dat tussen 1999 en 2003 ingrijpende bezuinigingen doorvoerde. De capaciteit van de Britse luchtvaartmaatschappij kromp destijds met zo'n 20 procent, dat terwijl de financiële problemen van British Airways minder nijpend waren dan nu voor Air France-KLM. Los van KLM zal ook bij Air France naar verwachting een aantal verlieslijdende bestemmingen verdwijnen. De intercontinentale routes, waarvan de helft verliesgevend is, zouden daarbij een logisch doelwit vormen.

Air France-KLM is van zins om in vijf jaar tijd 700 miljoen euro besparen. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij zo snel mogelijk luxe vliegtuigen nodig om de strijd te kunnen aangaan met concurrenten uit het Midden-Oosten. Air France-KLM kan dat alleen voor elkaar krijgen als het personeel offers brengt, aldus de luchtvaartcombinatie.

Op de beurs woensdag verging het KLM niet al te best. Het aandeel Air France-KLM verloor 1,57 procent op de Midkap. Een aandeel Air France-KLM is nu nog 6,18 euro waard, bijna een halvering in een jaar tijd.