Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Draghi verrast beleggers positief

Draghi verrast beleggers positief
24 jan 2015 om 14:10

De Amsterdamse beurzen zijn afgelopen week fors hoger gesloten, nadat de Europese Centrale Bank een groter dan verwacht opkoopprogramma van obligaties aankondigde.

 

De AEX sloot op weekbasis 5,0 procent in het groen op 454,56 punten, de hoogste stand sinds medio 2008. De AMX schreef afgelopen week 2,7 procent bij.

 

Donderdag besloot de Europese Centrale Bank om vanaf maart tot tenminste eind september 2016 maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties, waaronder ook staatsobligaties, op te gaan kopen.

 

Beleggers reageerden verheugd op de plannen van de ECB, met wereldwijd hogere beurzen. Volgens ABN AMRO overtrof de centrale bank de verwachtingen, terwijl economen van ING spraken van een "spectaculair" sluitstuk van de eerste weken van 2015.

 

ABN AMRO noemde de maatregelen om hiermee de economische groei in de eurozone te stimuleren en de inflatie aan te wakkeren verstandig, maar voegde hieraan toe dat er "geen wonderen" van het programma hoeven te worden verwacht.

 

"Achterliggend kampt de eurozone met een groter probleem dat kwantitatieve verruiming niet kan oplossen: de trend van de economische groei is neerwaarts", aldus ABN AMRO. "Het woord is nu aan de politiek", voegde de bank toe, wijzend op noodzakelijke structurele hervormingen in diverse landen om deze trend om te buigen.

 

Kredietbeoordelaar Moody’s liet zich weinig positief uit over de plannen van de ECB, stellend dat de monetaire verruiming een gelimiteerde impact heeft op groei en inflatie, terwijl de effecten voor de kredietverlening variëren per sector, maar over het geheel gezien eveneens een gelimiteerd effect hebben. De kredietbeoordelaar concludeerde evenwel dat de maatregelen van de ECB aantonen dat de centrale bank zich inzet om ervoor te zorgen dat lage inflatie of ronduit deflatie geen structureel karakter krijgt.

 

Naast het nieuws omtrent de Europese Centrale Bank, kregen beleggers afgelopen week een stroom aan nieuws te verwerken. Aan het begin van de handelsweek moesten de Chinese beurzen forse verliezen incasseren, nadat de Chinese toezichthouder besloot om het beleggen met geleend geld gedeeltelijk aan banden te leggen uit vrees voor instabiliteit van het financiële systeem, te uitbundige koersvorming op de aandelenmarkten en een koersrally van ruim 60 procent in het afgelopen halfjaar.

 

De olieprijzen tekenden vrijdag voor een herstel. Analisten van KBC schreven dit laatste toe aan de dood van de koning van Saoedi-Arabië. "Beleggers hopen dat dit zal leiden tot een verandering van het beleid [van Saoedi-Arabië] en de weg vrij maakt voor het verlagen van de olieproductie." De prijs voor een vat Brent-olie daalde sinds medio juni 2014 al met bijna 60 procent.

 

Turbulente weken houden aan

Economen van ING noemden de eerste weken van 2015 "turbulent", gelet op onder meer het aangekondigde opkoopprogramma van de ECB, het besluit van de Zwitserse centrale bank om de koppeling tussen de Zwitserse frank en de euro los te laten en de val van de Chinese beurzen.

 

"Met belangrijke verkiezingen in Griekenland in het vooruitzicht lijkt aan deze periode van turbulente marktontwikkelingen voorlopig geen einde te komen", aldus hoofdeconoom Maarten Leen van ING.

 

Komende zondag gaan de Grieken naar de stembus, waarbij volgens econoom Piet Lammens van KBC vermoedelijk het linkse Syriza als winnaar uit de bus rolt, dat in de peilingen duidelijk voor ligt op de huidige regeringspartij Nea Dimokratia.

 

"Een verandering in de politieke verhoudingen in Griekenland na de verkiezingen van aanstaande zondag zou op korte termijn alweer kunnen leiden tot hernieuwde zorgen over de euro", waarschuwde ING. Ook Lammens van KBC gaf aan dat Europa zich politiek gezien geen nieuwe Griekse crisis kan veroorloven, al liet de econoom weten niet in een zogenoemde Grexit te geloven. "Het zou economisch faliekant zijn en Draghi’s bazooka herleiden tot een onschuldig waterpistool", aldus Lammens.

 

Naast de Griekse verkiezingen wacht beleggers komende week het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat zich na eerdere monetaire verruimingen beraad op een renteverhoging. Bij het laatste rentebesluit in december stelde de Fed "geduldig" te zijn met het normaliseren van het monetaire beleid. Tijdens de toelichting op het rentebesluit door Janet Yellen bleek bovendien dat de Fed op zijn vroegst bij de vergadering van eind april zal overgaan tot een renteverhoging.

 

Uit de Verenigde Staten volgen verder op dinsdag nog cijfers over de inkoopmanagersindex voor de industrie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, terwijl op vrijdag de nieuwste ramingen voor de economische groei in het vierde kwartaal naar buiten komen. Uit Europa komen onder meer cijfers over de inflatie en de werkloosheid in de eurozone vrij.

 

Cijferseizoen in volle gang

Afgelopen week presenteerden ASML en Unilever als eerste hoofdfondsen de resultaten over het vierde kwartaal van 2014. ASML, dat op weekbasis 6,5 procent steeg, presteerde in het vierde kwartaal sterker dan voorzien en kondigde daarbij een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Analisten reageerden bovendien in de vorm van hogere koersdoelen verheugd op de resultaten van de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie.

 

Unilever steeg afgelopen week 5,9 procent, ondanks dat de onderliggende omzetgroei flink lager uitkwam dan verwacht. CEO Paul Polman zei niet te rekenen op een significante verbetering van de marktomstandigheden in 2015, maar liet wel weten na een zwak eerste kwartaal een aantrekkende groei in de loop van het jaar te voorzien.

 

Komende week staan de kwartaalresultaten van onder meer Philips, Unibail-Rodamco en Royal Dutch Shell op de agenda. Uit Europa volgen onder meer de cijfers van het Belgische Delhaize, het Zwitserse Novartis en Roche en ook van het Duitse Siemens en Deutsche Bank.

 

In de Verenigde Staten opent Microsoft Corporation maandag de boeken, op dinsdag gevolgd door onder meer Procter & Gamble, AT&T en Apple. Later in de week openen ook onder meer Facebook, Google, Chevron en Manpower de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

Stijgers en dalers

Uitblinkers op het Damrak waren afgelopen week Randstad, Philips en OCI met winsten van ruim tien procent. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek deze week dat de Nederlandse uitzendmarkt in de afgelopen weken in een hoger tempo groeide dan een periode eerder, met een groei van zowel de omzet als de uren met 11 procent.

 

Gemalto voerde het handjevol dalers aan met een verlies van 5,8 procent. Ook Delta Lloyd, TNT Express en ArcelorMittal sloten op weekbasis in het rood.

 

Op de Midkap ging Imtech met een plus van 17,4 procent aan kop, nadat de technisch dienstverlener een omvangrijke opdracht binnenhaalde voor een nieuwe fabriek van Volkswagen in Polen. USG People noteerde op gepaste afstand een plus van 11,9 procent op weekbasis in navolging van sectorgenoot Randstad.

 

Onderaan tekende Vopak voor het grootste verlies op weekbasis, met een min van 3,5 procent. Ook TomTom en Nutreco gaven met respectievelijk 1,1 en 0,1 procent iets prijs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.