Direct naar artikelinhoud

Rechter: miljoenenboete Delta Lloyd terecht opgelegd

De miljoenenboete die De Nederlandsche Bank (DNB) eind 2014 aan verzekeraar Delta Lloyd opgelegde, was een terechte. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdagavond bepaald. De verzekeraar vroeg de rechter een streep door de boete te zetten, maar dat is niet gebeurd. Wel werd het bedrag met 120 duizend euro verlaagd naar ruim 22.6 miljoen euro.

Een polisoverzicht van verzekeraar Delta Lloyd.Beeld anp

De toezichthouder legde de miljoenenboete eind vorig jaar op aan de verzekeraar omdat deze in de zomer van 2012 misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over een voorgenomen besluit van DNB over de rekenrente. Het financiële voordeel dat daardoor werd behaald, geschat op 21,6 miljoen euro, moet Delta Lloyd inleveren plus een boete van 1,2 miljoen euro. Die 22,8 miljoen euro wordt nu dus met 120 duizend euro verlaagd.

De president-commissaris van Delta Lloyd, Jean Frijns, noemde het besluit van DNB vrij snel nadat de boete bekend werd 'disproportioneel' en stelde dat Delta Lloyd op een paar 'kleine, procedurele foutjes' na niets te verwijten viel. Dat zou blijken uit het eigen onderzoek dat het bedrijf naar de kwestie heeft laten uitvoeren.

Daarom stapte de verzekeraar naar de rechter; op zichzelf al een unieke situatie aangezien financiële instellingen zich over het algemeen neerleggen bij maatregelen van de toezichthouder.

Maar volgens DNB was het kraakhelder: Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. Daarmee handelde de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig en maakte het misbruik van vertrouwelijke informatie die DNB aan het Verbond van Verzekeraars had verstrekt.

'Procedure van DNB volstrekt ondeugdelijk'

Delta Lloyd versus DNB is het topje van een ijsberg, zo stelt Herman van Gunsteren, oud-hoogleraar politieke theorieën en rechtsfilosofie. Volgens hem spelen er nog veel meer conflicten in de financiële wereld. Maar: wie er bij DNB uitligt, kan het wel schudden. In zijn opiniestuk betoogt hij dat de procedure van toetsing van bestuurders en commissarissen door DNB volstrekt ondeugdelijk is.

Financieel directeur Emiel Roozen mag blijven

Volgens DNB zou de inmiddels opgestapte topman Niek Hoek van Delta Lloyd toentertijd zelfs actief hebben 'gehengeld' naar vertrouwelijke informatie en gaf hij vervolgens opdracht om op basis van die verkregen voorkennis derivatentransacties uit te voeren.

Behalve een boete zette DNB ook het instrument van hertoetsing van bestuurders tegen Delta Lloyd in. Zo berichtte NRC Handelsblad deze week dat DNB begin vorig jaar een groot deel van de top van Delta Lloyd onder zware druk heeft gezet om op te stappen. Naast bestuursvoorzitter Niek Hoek en financieel directeur Emiel Roozen werd ook gejaagd op het hoofd beleggingen Alex Otto en diens financiële rechterhand Peter Knoeff.

DNB dreigde alle vier te hertoetsen op hun geschiktheid en betrouwbaarheid. Uiteindelijk werd alleen Roozen hertoetst en afgekeurd. De andere drie zijn uit eigen beweging vertrokken of hebben een andere functie gekregen. De bestuursrechter zei vrijdag dat de heenzending van Roozen niet op de juiste wijze is geschied.

De rechtbank heeft DNB nu opgedragen nieuwe besluiten te nemen op de bezwaren van eisers. Noch Delta Lloyd, noch DNB wilden vrijdag inhoudelijk reageren op de uitspraak. Beiden wachten tot de rechtbank aanstaande maandag de inhoudelijke motivering van het vonnis bekend maakt.

Emiel Roozen.Beeld anp

Lees ook

Geselecteerd door de redactie