Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Budgetpolis: niet zelf naar Antoni van Leeuwenhoek

Bezoekers van de open dag in het Antoni van Leeuwenhoek krijgen uitleg van medisch personeel.
Bezoekers van de open dag in het Antoni van Leeuwenhoek krijgen uitleg van medisch personeel. Foto ANP / Jerry Lampen

Kankerpatiënten met de budgetpolis van Zilveren Kruis Achmea kunnen sinds dit jaar niet meer naar alle gespecialiseerde ziekenhuizen, zoals het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Verzekeraar Achmea heeft geen contract afgesloten met dit ziekenhuis en alle academische medische centra in de Randstad. Bij de 44 ziekenhuizen waar Zilveren Kruis-klanten met een budgetpolis wel terecht kunnen, zit het Diakonessenhuis. Hiervan zijn alle locaties sinds november onder verscherpt toezicht geplaatst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De woordvoerder van Achmea bevestigt:

“Mensen moeten bewust kiezen voor de budgetpolis, we lichten ze goed voor zodat er geen verrassingen zijn. We hebben in december zelfs 8.000 polishouders gebeld om ze te wijzen op het beperkte aantal ziekenhuizen dat voor hen werd gecontracteerd. Maar sommigen kiezen voor een lagere premie.”

Bij ingewikkelde behandeling wel doorverwijzing

Alleen als een oncoloog in een van de 44 ziekenhuizen de behandeling van de patiënt te ingewikkeld vindt, kan híj die alsnog naar het Antonie van Leeuwenhoek of een academisch ziekenhuis verwijzen. Dan vergoedt de budgetpolis de doktersrekening van zo’n expertisecentrum wel. Maar als de huisarts een patiënt met zo’n polis ziet van wie hij vermoedt dat hij of zij kanker heeft, kan hij die alleen naar één van de 44 gecontracteerde ziekenhuizen sturen.

Emile Voest, medisch directeur van het Antonie van Leeuwenhoek, noemt het een “zorgelijke ontwikkeling”. “De budgetpolis gaat naar ziekenhuizen die minimale, goedkope zorg geven (ze kunnen niet anders door het lage tarief) en niet naar een excellent ziekenhuis dat iets duurder is. Daarmee zijn we op een glijdende schaal naar beneden.” Achmea is de grootste zorgverzekeraar.

Zo’n 600.000 mensen hebben een budgetpolis, er zijn er 4 –een vrij nieuw fenomeen, waarbij verzekerden slechts naar de helft van de ziekenhuizen kunnen. Willen ze naar een ander ziekenhuis, dan moeten ze een kwart van de nota zelf betalen.

Over het feit dat budgetpolishouders niet vanzelf naar de gespecialiseerde ziekenhuizen worden verwezen, zegt Achmea:

“We gaan ervan uit dat de oncoloog in het kleine ziekenhuis eerlijk doorverwijst naar het academische ziekenhuis als hij denkt de nodige behandeling niet te kunnen bieden.”

‘Essentieel dat artsen beperkingen kennen’

Borstkankervereniging Nederland betwist dit. “Het is essentieel dat de artsen in de tweede lijn (klein ziekenhuis) de eigen beperkingen kennen en de noodzaak voor doorverwijzing zien naar een meer gespecialiseerd centrum. Helaas zien we te vaak dat patiënten níet doorverwezen worden.”

Lees dit weekend in NRC een special over kanker, die ook als e-book verkrijgbaar is.