Direct naar artikelinhoud

Shell betaalt fors voor opruimen vervuilde Nigerdelta

Shell gaat de olievervuiling opruimen in een zwaar vervuild gebied in de Nigeriaanse Nigerdelta. Het concern draagt de kosten, die op 150 tot 500 miljoen dollar worden geschat (134 tot 446 miljoen euro). Het werk kan tien jaar duren.

De Niger-delta, een van de vuilste gebieden ter wereldBeeld ap

Het is voor het eerst dat in de Niger-delta, een van de vuilste gebieden ter wereld, een dergelijke overeenkomst is gesloten. Het duizend hectare grote gebied in kwestie, Bodo, telt rond de veertigduizend inwoners. De overeenkomst tussen Shell, de lokale bevolking en lokale milieuorganisaties is tot stand gekomen op initiatief van Bert Ronhaar, voormalig Nederlands ambassadeur in Nigeria.

Het akkoord werd donderdagavond getekend in Port Harcourt in de Nigerdelta. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte het nieuws bekend op de site van haar ministerie.

Volgens Ploumen stonden de twee partijen aan het begin van de onderhandelingen 'met de rug naar elkaar', en was het aan Ronhaar te danken dat zij bijdraaiden. De ambassade in Nigeria faciliteerde de besprekingen en betaalde het secretariaat van Bodo; ze stak er 350 duizend euro in.

Bodo werd in 2008 en 2009 getroffen door olielekkages door operationele fouten van Shell en het illegaal aftappen van olie. In januari trof Shell al een regeling voor een schadevergoeding aan de Bodogemeenschap en verplichtte het zich tot een betaling van 70 miljoen euro.

De lekkages in Bodo zijn maar een klein deel van de eindeloze reeks olielekkages in de uitgestrekte delta. Die lekkages gaan nog steeds door. In januari meldde Amnesty International dat bij Shell vorig jaar 204 olielekkages in de delta waren opgetreden. Het Italiaanse ENI rapporteerde zelfs 349. In grote lijnen zegt de lokale bevolking dat de oliemaatschappijen de boel moeten opruimen en de schade moeten vergoeden. Shell stelt steevast dat oliedieven het grootste deel van de lekkages veroorzaken. Het concern heeft meermalen gezegd dat het af wil van de olievelden in de Nigerdelta.

In de overeenkomst voor Bodo zit een plan voor het opruimen van de olievervuiling en het herstellen van de natuur en de visstand. Het bevat ook een plan om verdere oliediefstallen te voorkomen en er is voorzien in een fonds voor de ontwikkeling van het gebied. Een projectdirecteur is aangesteld om de uitvoering van de plannen te leiden en twee bedrijven zijn gecontracteerd voor het 'vuile' werk.

Het akkoord is goed ontvangen. Volgens Ploumen heeft het onder andere de steun van de Verenigde Naties, die als toehoorder bij de onderhandelingen aanzaten. Maar de kous is hiermee niet af. Volgens Milieudefensie lopen er in Nigeria nog honderden procedures tegen Shell vanwege vervuiling.

De Shell-installatie in de Niger-Delta.Beeld afp